Kilépett a Fideszből a Békés megyei politikus, aki pártján belül próbált harcolni Simonka György ellen

2023. április 15. – 17:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kilépett a Fideszből Medgyesegyháza volt polgármestere, Ruck Márton – erről a politikus saját Facebook-oldalán tett közzé bejegyzést.

„A döntés szabadsága mindenkit megillet! Ezzel a szabadsággal éltem a tegnapi napon, amikor hivatalosan bejelentettem, hogy lemondok a helyi Fidesz-csoport elnöki tisztségéből, és kilépek a Fideszből”

– írta bejegyzésében Ruck. „Nem kívánok asszisztálni olyan döntésekhez, amelyek egyéni érdekeket szolgálnak, és szembefordíthatják egymással polgártársaimat. Teszem ezt azért, mert itt születtem, itt élek, és nekem mindig Medgyesegyháza lesz az első!”

Ruck 2010 és 2014 között volt a Fidesz színeiben a Békés megyei település polgármestere, majd elvesztette az önkormányzati választást a korábban több cikluson keresztül is a várost vezető Nagy Bélával szemben. 2019-ben ismét fideszes vezetés került Medgyesegyháza élére – ekkortól viszont már Kraller József vezette a várost, Ruck pedig már képviselőként sem volt jelen a helyi politikában.

Az utóbbi hetekben viszont ismét aktív lett közösségi oldalán, és a szombati bejegyzése is arra utal, hogy visszatérhet a politizáláshoz. Ezzel kapcsolatban megkerestük Ruck Mártont, és megkérdeztük tőle azt is, miért lépett ki a Fideszből, és miért éppen most döntött így.

Frissítés 04. 17-én: Ruck Márton reagált a megkeresésünkre, de nem kívánt nyilatkozni.

Korábban maga Ruck Márton volt az, aki a medgyesegyházi Fidesz-csoport elnökeként kezdeményezte a térség egykori országgyűlési képviselője, Simonka György kizárását a pártból. A volt képviselő ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat, és már a bírósági szakaszban tart az ügy.

„Simonka György tevékenysége az utóbbi években rendkívüli módon erodálta a dél-békési Fideszt, az általa generált és érdekköre által menedzselt pályázatok szabálytalanságai miatt már ez idáig 700 millió forint jogerős visszafizetési kötelezettsége keletkezett az önkormányzatoknak (ami várhatóan tovább fog nőni), ez biztos csődöt jelent a településeink számára” – írta a Magyar Narancs által idézett kizárási javaslatban Ruck.

„Azok a Fidesz-tagok, akiknek nem egyezett a véleményük, sorra kizárásra kerültek, így mára szervezetünk nagyon meggyengült. Nem látom esélyét, hogy a 2022-es választásokon eredményesen tudjunk szerepelni, amennyiben a Simonka György a továbbiakban is folytatni fogja romboló tevékenységét.”

Simonka erre úgy reagált, hogy már a kizárási javaslat előtt kezdeményezte Ruck kizárását a pártból, aki egyébként szerinte „óriási pénzeket keresett” a térségben elindult projekteken. A 24.hu arról írt, Simonka és Ruck sokat tudhatnak egymásról, ugyanis Ruck volt a fejlesztési igazgatója Simonka egyik, ma már felszámolás alatt álló cégének, később pedig Ruck Márton elnökölte a Békés megyei önkormányzat területfejlesztési bizottságát, ahol 18,3 milliárd forintnyi brüsszeli pénz szétosztásáról döntöttek.

Később Ruck levélben fordult dél-békési párttársaihoz, amelyben a Fidesz-tagok félelméről és rettegéséről írt a Magyar Narancs szerint. „A térséget járva, Fidesz tagokkal beszélgetve, megdöbbentő volt számomra az a félelem és rettegés, amit tapasztaltam. Sokak részéről hangzott el, hogy ez ügyben véleményüknek nem mernek nyilvánosan hangot adni, az egzisztenciális és fizikai fenyegetőzések miatt, amelyet Simonka György közvetít és közvetített feléjük.

Elképesztő, hogy a rendszerváltás után 30 évvel, nekünk már csak a történelemből ismert Rákosi-időszak módszereivel él egy választott képviselő”

– írta levelében Ruck Márton. Azzal folytatta, hogy a kizárási javaslatot végül nem a pusztaottlakai szervezetnek küldi el, amelynek Simonka is a tagja, ugyanis nem akarja kitenni a javaslatot aláírókat és családtagjaikat „olyan veszélynek, hogy munkahelye elvesztésével, vállalkozása tönkretételével, vagy családtagjai fizikai bántalmazásaival kelljen szembenéznie”.

Simonka György azóta már nem országgyűlési képviselő: 2022-ben nem indult el a választáson, lemondott választókerületi elnöki posztjáról és kivonult az országos politikából is. Tavaly októberben alpolgármesternek nevezték ki szülőfalujában, Pusztaottlakán, ahol korábban polgármester is volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!