Simonka György lemondott választókerületi elnöki posztjáról, kivonul az országos politikából

2022. február 22. – 12:51

Simonka György lemondott választókerületi elnöki posztjáról, kivonul az országos politikából
Simonka György november 23-án, tárgyalása egyik napján – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott választókerületi elnöki posztjáról Simonka György, a Fidesz Békés megyei országgyűlési képviselője, akit bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és korrupciós bűncselekmények elkövetésével vádol az ügyészség – értesült a 24.hu.

Simonka György elismerte, írásban mondott le a posztról, egyben azt is jelezte, kivonul az országos politikából, de marad a Fidesz tagja. Elmondta azt is, hogy Pusztaottlaka fejlődéséért – ahol korábban polgármester volt – továbbra is dolgozni fog.

Decemberben közleményben jelentette be Simonka György, hogy nem indul el az áprilisi választáson Békés megye 4. választókerületében. A képviselő ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat, már a bírósági szakaszban tart az ügy. Bár a döntést Simonka azzal indokolta, hogy családja ultimátum elé állította, a Magyar Narancs cikke szerint valójában a választókerület 14 fideszes alapszervezetéből 12 nem támogatta a képviselő indulását.

Hosszú időbe telt ugyanakkor, mire a Fidesz kiválasztotta, hogy kit indítson Simonka helyett a 2022-es választáson. Helyben nem is sikerült dönteni, végül az országos választmány határozott. Az orosházi születésű Erdős Norbert ősfideszes, rutinos politikus. Közel harminc éve lépett be a pártba, a Fidelitas egyik alapító tagja. 2002-től tizenkét évig volt országgyűlési képviselő, háromszor nyert egyéni mandátumot Békés megyében, majd öt évig EP-képviselő volt, mielőtt az Agrárminisztérium államtitkárának nevezték ki.

Erdős ellenfele az ellenzéki előválasztáson nyertes jobbikos Szabó Ervin ügyvéd lesz. A fideszes politikus a 24.hu-nak adott interjújában azt állította, nem ismeri őt, és nem tudja, hogy kiállna-e vele vitára, de majd elgondolkozik ezen a lehetőségen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!