Tagadja a kormány, hogy fegyverszállító helikoptereket engedett volna át Ukrajna felé

2023. április 15. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

Tagadja a magyar kormány, hogy fegyverszállító helikoptereket engedett volna át Ukrajna felé – írja az ATV. Még pénteken írtunk arról, hogy a Politico által áttekintett iratok szerint a magyar kormány titokban engedélyezte szövetségeseinek többször is, hogy fegyverszállításra használják Magyarország légterét.

Bár a magyar kormányt megkereste a Politico az üggyel kapcsolatban, nekik nem válaszolt. Az ATV kérdésére viszont reagált a Honvédelmi Minisztérium: „A Politico értesülései tévesek.”

Szerintük a magyar kormány álláspontja nem változott: nem küldenek sem fegyvert, sem lőszert, sem katonákat Ukrajnába, és nem engednek át katonai szállítmányokat sem Ukrajna felé.

Azt persze a közlemény nem tette hozzá, amit a magyar kormány korábban maga is elismert, miszerint a honvédség humanitárius célból részt vesz ukrán katonai egészségügyi szakemberek kiképzésében, valamint sebesült ukrán katonákat is elláttak Magyarországon. Erről egészen addig titkolózott a magyar kormány, ameddig egy nyilvános eseményen szóba nem hozta a szlovák védelmi miniszter.

A Politico újságírói egy 53 oldalas amerikai katonai hírszerzési dokumentumköteg alapján összegezték a szivárogtatási botrány iratainak Európáról levont legfontosabb tanulságait és állításait. Az iratok szerint a magyar kormány titokban megengedheti a szövetségeseinek, hogy fegyverszállításra használják a légterét annak ellenére is, hogy a kormány azt állítja, hogy tiltja ezt.

Az egyik dokumentum részletesen leír egy tervet, miszerint ukrán pilóták Horvátországból magyar légtéren át reptetnek adományozott harci helikoptereket Ukrajnába. „Ha ez igaz, az nemcsak azt mutatja, hogy Magyarország fegyverszállítást enged a légterében, hanem ellentmond azoknak a sajtóhíreknek is, miszerint a helikoptereket Lengyelországba viszik első körben” – írja a Politico. A lap megkereste a horvát kormányt is az üggyel kapcsolatban, de nem kapott válaszokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!