Politico: Magyarország titokban átengedheti a légterén a fegyverszállítmányokat a kiszivárgott amerikai iratok szerint

2023. április 14. – 20:37

Másolás

Vágólapra másolva

„Íme mindaz, amit az amerikai hírszerzési szivárogtatás Európáról elmond” címmel közölt egy átfogó hírösszefoglaló-elemzést a Politico. A cikk szerzői egy 53 oldalas amerikai katonai hírszerzési dokumentumköteget olvastak át, és ezek alapján összegzik a legfontosabb tanulságokat és állításokat. Olyanokat például, hogy

  • egy ötvenfős, lett, francia, holland és amerikai elit katonákból álló különleges osztag dolgozik Ukrajnában;
  • hogy Amerika összesen körülbelül száz emberrel van jelen az országban;
  • hogy Lengyelország és Szlovénia adja a Kijevnek segítségképpen eljuttatott tankok csaknem felét, de a franciák és a britek is jelentős hozzájárulók,
  • hogy Egyiptom tervezte az oroszok megsegítését.

A lap megjegyzi, hogy a konkrét állítások nincsenek független forrásból megerősítve, és lehetnek benne manipulált részek, ugyanakkor az USA elismerte, hogy történt szivárogtatás, és le is tartóztatott egy gyanúsítottat.

Ami nekünk, magyaroknak a legérdekesebb a cikkből, az nyilvánvalóan a magyar érintettség. Erről a cikk szó szerint azt írja, hogy „Magyarország neve többször is felbukkan a gyűrött dokumentumhalomban, nagyobb betekintést nyújtva egy országba, amely rendszeresen összezavarja a szövetségeseit”.

A cikk szerint a dokumentumok megemlítik Orbán február 22-i beszédét arról, hogy a magyar kormányfő a fő ellenfelei egyikének tekinti Amerikát, ugyanakkor

az iratok szerint Magyarország titokban megengedheti a szövetségeseinek, hogy fegyverszállításra használják a légterét annak ellenére is, hogy a kormány azt állítja, hogy tiltja ezt.

Az egyik dokumentum részletesen leír egy tervet, miszerint ukrán pilóták Horvátországból magyar légtéren át reptetnek adományozott harci helikoptereket Ukrajnába. „Ha ez igaz, az nemcsak azt mutatja, hogy Magyarország fegyverszállítást enged a légterében, hanem ellentmond azoknak a sajtóhíreknek is, miszerint a helikoptereket Lengyelországba viszik első körben” – írja a Politico. A lap kereste a magyar és a horvát kormányt, de nem kapott válaszokat.

A cikk – a magyar ügyek után – ír arról az esetről is, amikor egy orosz vadászgép múlt szeptemberben majdnem lelőtt egy brit megfigyelőgépet a Fekete-tenger felett. Eszerint a britek a valóságnál enyhébben állították be az esetet, a nyilvános brit nyilatkozatok szerint az orosz gép „elengedett” egy rakétát a brit repülő „közelében”, a kiszivárgott amerikai iratok szerint viszont az oroszok „majdnem lelőtték” a brit gépet.

Ír arról is, hogy a törökök szeretik közvetítőnek beállítani magukat a háborúban, ugyanakkor a valóságban – a kiszivárgott iratok szerint – Erdoğanék egyértelműen az oroszokhoz húznak, például azzal, hogy segítenek nekik kikerülni a nyugati szankciókat, szankcionált termékeket vásárolnak például az orosz cégektől, majd eladják azt Európában, vagy fordítva. Sőt, februárban még a Wagner-csoporttal is leültek tárgyalni, miután a Kreml-közeli orosz magánhadsereg fegyvereket és felszerelést akart vásárolni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!