24.hu: Ha az önkormányzatok nem veszik át az üzemeltetést, májustól bezárhatják az 1500 fő alatti települések postáit

2023. április 06. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Posta nagyjából egy hónapja levélben kereste meg az 1500 lakosúnál kisebb önkormányzatokat, hogy vegyék át a helyi posták üzemeltetését – értesült a 24.hu. A lap információi szerint azt is kilátásba helyezték, hogy ha ez nem történik meg, akkor bezárják a postahivatalt. A postákat május 1-jétől zárhatják be az 1500 fő alatti településeken.

A 24.hu azt írja: vezérigazgatói tájékoztatás is volt arról, hogy „akcióprogram” indul, keresik a megoldást, mi legyen a kistelepüléseken lévő posták sorsa.

Ha nem tudják átvenni az önkormányzatok az üzemeltetést, akkor más megoldás híján feltehetőleg mobilposta fog működni.

Egy ezerfős település, Nagylók polgármestere a 24.hu-nak azt írta: önkormányzatuk a Magyar Posta területi igazgatójától kapott levelet, amelyben tájékoztatást adtak az önkormányzatoknak, vállalkozásoknak a postával való együttműködés lehetőségeiről a postapartner program keretében. A posta bezárásáról hivatalosan semmilyen értesítés nem érkezett a nagylóki önkormányzathoz, az alkalmazottak viszont a bezárás tényét említették. A bezárás a polgármester szerint nagyon hátrányosan érintené a lakosságot.

A Magyar Posta október végén jelentette be, hogy az energiaárak drasztikus drágulása miatt 364 posta működésének szüneteltetésére kényszerült. Az önkormányzatokkal folytatott intenzív tárgyalások után mégis megállapodtak a posták további működtetéséről. Ennek eredményeként 32 településen összesen 45 posta szüneteltetését oldotta fel a Magyar Posta Zrt. Januárban több településen is újranyitottak a bezárásra ítélt posták, sok helyen a helyi önkormányzat fizetett azért, hogy újra legyen postafiók a településen. Februárban írtuk meg, hogy a Magyar Posta 1200 fős csoportos létszámleépítésről döntött.

A mostani újabb bezárásokról kérdéseket küldtünk a Magyar Postának, amennyiben válaszolnak a megkeresésünkre, beszámolunk róla.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!