Závecz: A fiatalok Donáth Annát, az idősek Dobrev Klárát kedvelik jobban az ellenzékből

2023. március 31. – 09:59

Závecz: A fiatalok Donáth Annát, az idősek Dobrev Klárát kedvelik jobban az ellenzékből
Donáth Anna és Dobrev Klára a veszprémi Csonak Balázs kampányrendezvényén 2022. március 30-án – Fotó: DK Veszprém / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Fej fej mellett vezeti az ellenzéki politikusok népszerűségi listáját Dobrev Klára és Donáth Anna, míg Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc nevét csak a sor végén találjuk – derült ki a Závech Research friss felméréséből, amit a Telexen ismertetünk. Az ország felnőtt népességét reprezentáló kutatás február 28. és március 8. között készült, a személyes adatfelvétel során ezer embert kérdeztek meg.

A válaszadóknak egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük az ellenzéki pártok vezetőit, összesen 13 politikust. Egyes osztályzatot adtak, ha nagyon ellenszenvesnek tartanak valakit, és ötöst, ha nagyon rokonszenvesnek. Ezek átlagát vetítették aztán a kutatók egy százas skálára, és így a kisebb különbségek is jobban látszanak.

Závecz Tibor a Telexnek azt mondta, hogy 2-3 pont differencia még elhanyagolhatónak számít egy ilyen felmérésben, 4-5 ponttól azonban már érdemes figyelni a különbségeket. Fontos körülmény még, hogy a résztvevők nem osztályozták le azokat a politikusokat, akiket nem ismertek, így az ismertség mértéke nem befolyásolta az eredményt.

Donáth Anna népszerűsége nőtt, de Dobrev Klára az ellenzéki szavazók körében továbbra is kiugróan vezet

Az őszi (november 14. és 22. között készült) méréshez képest Márki-Zay Péter kivételével mindenkinek nőtt valamelyest a népszerűsége, ami azt jelzi, a választók kezdik megbocsátani az ellenzéki vezetőknek a negyedik kétharmados vereséget. A volt miniszterelnök-jelölt viszont szemmel láthatóan máig cipeli a vereség és a fideszes propaganda súlyát, népszerűsége Gyurcsány Ferenccel áll egy szinten. A legnagyobb mértékben a momentumos Donáth Anna és Gelencsér Ferenc tudta növelni a támogatottságát november óta.

Ebben vélhetően Donáth február eleji visszatérése is szerepet játszhatott, míg a kapálni küldött pártelnök nemcsak a népszerűségi mutatóján, de az ismertségén is javítani tudott az elmúlt hónapokban. Gelencsérhez hasonlóan a párbeszédes Szabó Rebekát és az MSZP-s Komjáthi Imrét is többen ismerik ma, mint ősszel.

A fideszes szavazók között messze Toroczkai Lászlónak, a Mi Hazánk Mozgalom elnökének a legmagasabb a támogatottsága, de Donáth Annát, Schmuck Erzsébetet (LMP) és Kunhalmi Ágnest (MSZP) is sokan kedvelik. Az ellenzéki együttműködésre szavazók körében kimagaslónak számít Dobrev Klára (68) népszerűsége.

Ebben a körben szemmel láthatóan nem sikerült utolérnie Donáth Annának (58) a DK EP-képviselőjét. A dobogó harmadik fokára talán némi meglepetésre Gyurcsány Ferenc (55) került, ami azzal is magyarázható, hogy az ellenzéki szavazók között magas a DK támogatottsága. Mindez a Dobrev-Donáth összehasonlításban is szerepet játszhatott. A DK elnökét Ungár Péter (54) és Kunhalmi Ágnes (53) követi, akik pártjuk alacsony támogatottsága mellett is népszerűnek számítanak az ellenzéki szavazók körében.

Komoly különbségek azonban nincsenek, a korábbi ellenzéki együttműködés szavazói Toroczkai Lászlót (39) kedvelik a legkevésbé, de Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök (47) és Márki-Zay Péter (48) népszerűsége is meglehetősen alacsonynak mondható.

Donáth a fiatalok, Dobrev az idősek körében népszerű

Az utóbbi hónapokban a DK és a Momentum is bejelentkezett az ellenzék vezető szerepére, a két párt összecsapása pedig leginkább a két legnépszerűbb szereplő, Dobrev Klára és Donáth Anna személyében testesedik meg. A Závecz felmérése szerint a teljes lakosság körében fej fej mellett áll a két politikus, míg a fideszesek között a Momentum, az ellenzékieknél pedig a DK EP-képviselője vezet.

Az is világosan látszik az adatokból, hogy

a 18-39 éves korosztályban Donáth Anna a legnépszerűbb ellenzéki politikus, míg a 60 évnél idősebbek között Dobrev Klára a nyerő.

Az ellenzéki paletta legnépszerűbb szereplője Budapesten (39) és a vidéki városokban (43) Dobrev Klára, míg a falvakban (38) és a megyeszékhelyeken (42) Donáthnak van a legnagyobb támogatottsága. Karácsony Gergely neve nem szerepelt a felmérésben.

Závecz Tibor korábban arról beszélt a Telexnek, hogy az elmúlt években készült felmérések szerint a jelenlegi politikai elit – benne az ellenzéki politikusok – össztársadalmi támogatottsága meglehetősen alacsony szinten áll, az iskolai osztályzatok alapján kettest vagy maximum hármas alát kapnának. Csak viszonyításképp:

harminc évvel ezelőtt Göncz Árpád 77, Palotás János 72, Orbán Viktor 68, míg Horn Gyula 64 pontot kapott egy ugyanilyen módszerrel készült felmérésben.

Most az ellenzéki szereplők között Dobrev Klára és Donáth Anna 39-39 ponttal már az élen tudott végezni. Az is jól látszik Závecz szerint, hogy nincsenek nagy különbségek az ellenzéki politikusok között népszerűségben, hiszen a százas skálán 29 és 39 közti pontokat kapott mind a 13 politikus.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!