Egy év alatt 47-57%-os drágulás: mától ismét nőttek a taxistarifák Budapesten

2023. március 6. – 05:20

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosi közgyűlés január végi, még a várost vezető koalíció képviselői között is vitákat kiváltó döntése értelmében mától 10 százalékkal drágább Budapesten taxizni, mint eddig volt. Az

  • alapdíj a korábbi 1000-ről 1100 forintra,
  • a kilométerdíj 400-ról 440-re,
  • míg a percdíj 100 forintról 110 forintra nőtt.

Szűk egy éven belül már másodjára nőtt a taxisok tarifája. Tavaly május 9-én egy, a mostaninál drasztikusabb emeléssel szembesültek a taxizók: addig az alapdíj 700, a kilométerenkénti díj 300, a percdíj 75 forint volt.

Mindez azt jelenti, hogy a budapesti taxizás egy év alatt 47-57 százalékkal, az infláció mértékét több mint kétszeresen meghaladóan drágult.

A mostani áremelést az inflációval és az üzemanyag-ársapka eltörlésével, a tavalyit a legutóbbi díjmegállapítások óta bekövetkezett üzemanyagár-emelkedéssel, az inflációval és a minimálbér emelkedéssel indokolták. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség főtitkára most januárban azt mondta, hogy egy átlagos taxis 135 ezerrel többet költ üzemanyagra az ársapka kivezetése óta, nem beszélve a többi inflációs költségről.

A főváros azt is kezdeményezte januárban, hogy a jövőben vezessék be az úgynevezett bécsi modellt, ami azt jelenti, hogy 10 százalékos mozgásteret engednének az emelésben, ha erre a taxisoknak szükségük van. A kormány viszont a közgyűlési döntés napján kiadott egy rendeletet, amiben a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva rögzítette a hatósági áras rendszert.

Arról, hogy miért tart ennyire a hatalom a taxisoktól, ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!