Eleget tett a kormány a taxisok hatósági árról szóló kérésének

2023. január 25. – 22:17

Másolás

Vágólapra másolva

Két nappal azután, hogy a hazai személytaxisok nagy részét tömörítő érdekképviseletek és gazdasági szereplők levélben fordultak a miniszterelnökhöz, melyben arra kérték, hogy őrizze meg a rögzített hatósági árat, a szerdai Magyar Közlönyben már meg is jelent egy kormányrendelet, ami ránézésre pontosan ezt hivatott garantálni.

Az elsőre meglehetősen kacifántos rendelet lényege nagyon röviden összefoglalva az, hogy ennek értelmében nem lehet kivezetni a hatósági árat, tehát nem lehet piaci versenyt csinálni az ágazatban, és sávos tarifát sem lehet bevezetni. Ahogy a Világgazdaság is írta, a taxisok pontosan ezt kérték Orbán Viktortól, álláspontjuk szerint ugyanis az elmúlt időszakban egyre gyakoribbak lettek az arra vonatkozó törekvések, hogy a fix tarifát részben, vagy akár teljesen szabad piaci árral váltsák fel.

Ilyesmi merült fel például a fővárosban is, ahol éppen szerdán fogadták el, hogy március 6-tól 10-10-10 százalékkal emelkedjen a taxizás ára. Ahogy azt a Telex is írta, a főváros egészen pontosan a bécsi modell bevezetését kezdeményezné a taxizásban, azaz lenne egy 10 százalékos mozgás az emelésben, ha erre szükség van – erről a cégek maguk dönthetnének. A jelek szerint viszont erre így már nem lesz lehetőség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!