Postai dolgozók tüntettek a gazdasági minisztérium előtt

2023. március 4. – 14:57

frissítve

Postai dolgozók tüntettek a gazdasági minisztérium előtt
Fotó: Német Tamás / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Több száz postás tüntetett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium előtt szombat délelőtt – írja a 444.

A postások két érdekvédelmi szervezete (POFÉSZ, KÉSZ) által összehívott tüntetésen a dolgozók átadtak egy petíciót, amit Nagy Márton miniszternek címeztek. A petíció január 1-től visszamenőleg inflációkövető bérfejlesztést, hosszabb távú bérfelzárkóztatási programot és a munkáltató és munkavállaló közötti egyeztetéseket kér.

Pfeifer Tamás, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke elmondta a demonstráción, hogy a postások fele, azaz nagyjából 12 ezer dolgozó a bérminimumot keresi, ezért van szükség a petíció követeléseire.

A Magyar Posta nemrég jelentette be, hogy megválik 1200 dolgozótól.

A postai dolgozók ugyan megállapodtak korábban egy 15 százalékos béremelésről még 2021-ben, de a megállapodás értelmében idén csak 2 százalékos emelésre lennének jogosultak. A Postás Szakszervezet elnöke február elején arról adott tájékoztatást a médiának, hogy egyelőre annyit tudtak elérni egy részmegállapodásban, hogy 2023. március 3-án minden postai munkavállaló bruttó 50 000 forintos pénzjuttatásban részesüljön.

Fotó: Német Tamás / Telex
Fotó: Német Tamás / Telex

A Magyar Posta tavaly októberben jelentette be, hogy 210 településen összesen 366 postahivatalt zárnak be átmenetileg, és ezzel együtt elküldenek 300 dolgozót. Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára január 23-án azt válaszolta a DK-s Oláh Lajos képviselő kérdésére, hogy mégsem lesz csoportos létszámleépítés a Magyar Postánál, és egyelőre nem küldik el azt a 300 dolgozót.

Januárban több településen is újranyitottak a bezárásra ítélt posták, sok helyen a helyi önkormányzat fizetett azért, hogy újra legyen postafiók a településen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!