A Magyar Posta ideiglenesen bezár 366 postát és leépít 300 munkavállalót

2022. október 28. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Posta ideiglenesen szünetelteti 210 településen 366 postahivatal működését az energiafelhasználás csökkentése érdekében, az irányítási és a szolgáltatási területeken pedig 300 munkavállalót érintő csoportos létszámleépítési szándékot jelentett be a vállalat pénteken – írja az MTI.

A Magyar Posta közleménye szerint azon a 101 településen, ahol több szolgáltatóhely működik, a fennmaradó postahivatalok megemelt kapacitással, több ügyfélkiszolgáló pulttal fogadják majd az ügyfeleket. Azon a 109 településen, ahol nincs másik nyitvatartó posta, a szolgáltatások a mobilposta segítségével lesznek elérhetők. A változás nem érinti a postai küldemények házhoz kézbesítését. A vállalat hangsúlyozta, az érintett mintegy 740 dolgozó nem veszti el a munkáját, mindegyüket más postahelyekre irányítják át.

Szeptember végén a vállalat 35 budapesti postafiók bezárását jelentette be, július közepe óta pedig már több mint száz vidéki kistelepülésen szüntették meg az önálló postafiókokat, amelyeik ezentúl postapartnerként üzemelnek tovább – ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a postai hivatal beköltözik a helyi kisboltba.

A Magyar Posta hangsúlyozta: jelenleg és a jövőben is lényegesen túlteljesíti jogszabályi kötelezettségeit, mert az előírt mintegy 1600 posta helyett a szüneteltetést követően is országszerte több mint 2200 posta áll az ügyfelek rendelkezésére. A hazai lefedettség a vállalat szerint nemzetközi szinten is kiemelkedő, míg Magyarországon 3,46 posta jut 10 ezer lakosra, addig ez a szám Európában 2,91.

A Posta emellett több átalakítási projektet hajt végre a logisztika, a kézbesítés, a levél- és csomagfelvétel, valamint a levélfeldolgozás területén. Ennek eredményeként

a társaság a fővárosban, illetve Pest, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csoportos létszámleépítésre vonatkozó szándékot jelentett be, amely összesen mintegy 300 (nem a végrehajtásban dolgozó) munkavállalót érint.

A társaság vezetése az üzemi tanáccsal tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy külön megállapodás szabályozza az intézkedésben érintett munkavállalók munkaviszony-megszüntetésének feltételeit.

A vállalat a közleményben hangsúlyozta: „Az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztés valósult meg, amelyekkel a postai szolgáltatások már nemcsak személyesen, hanem modern, digitális úton is hozzáférhetők. Mindemellett a postai szolgáltatások a rendelkezésre álló szolgáltatási helyeken, a változásokat követően is magas színvonalon állnak rendelkezésre ügyfeleink számára.”

Korábban írtunk arról, hogy a G7 adatai szerint a Magyar Posta a legnagyobb hazai foglalkoztató 26 688 munkavállalóval. A második a Mészáros-csoport, ami körülbelül 25 ezer főt foglalkoztat.

A Magyar Posta korábbi vezérigazgatója, Schamschula György szeptember 19-én távozott a vállalat éléről, feladatait azóta átmeneti jelleggel, megbízottként Simon Csilla vezérigazgató-helyettes látja el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!