Az egészségügyi államtitkár szerint valójában a kamara által fenyegetett orvosokat védi a MOK-ot gyengítő törvény

2023. március 3. – 08:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az egészségügyi államtitkár szerint a kormány valójában az orvosokat védi a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jogait csorbító, kedden elfogadott törvénymódosítással – legalábbis ezt nyilatkozta Takács Péter a Magyar Nemzetnek.

„A MOK nem a kormányt helyezi nyomás alá, hanem a betegbiztonságot veszélyezteti azzal, hogy visszaél a hatalmával, és azokat az orvosokat fenyegeti, akik esküjükhöz híven egyszerűen csak dolgozni és gyógyítani akarnak.” Takács szerint, a kötelező kamarai tagságot megszüntető új törvény pedig ilyen körülmények között az orvosokat védi.

A kedd délután, sürgősségi eljárásban elfogadott indítvány lényege a kötelező kamarai tagság végén túl, hogy a továbbképzések minősítésében és véleményezésében a jövőben az egészségügyért és a felsőoktatásért felelős miniszter által kijelölt szerv jár el. Az etikai eljárásokat és kódexet is az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezik át. Mindezzel a kormány jelentősen gyengíti az eddig legerősebb szakmai érdekképviseleti szervet Magyarországon. A lépés úgy tűnik, nem tetszik az EU-nak: az Európai Bizottság szóvivője a Népszava kérdésére csütörtökön azt mondta: „A magyar Országgyűlés által elfogadott friss törvényjavaslat, illetve benyújtásának módja meghatározó lehet a Magyarország által vállalt kötelezettségek teljesítése szempontjából.”

Vagyis a MOK hatáskörének ilyen hirtelen és drasztikus csorbítása veszélyeztetheti az uniós pénzek folyósítását.

A kormány–MOK ellentét fokozatosan éleződött a keddi törvénymódosítás előtt, a kiindulópont a háziorvosi ügyeletek átalakításának terve. Hosszas tárgyalások folytak az új rendszerről, a helyzet azonban február elején eszkalálódott: a MOK hirtelen arra kérte tagjait, hogy a kórházakban dolgozó orvosok helyezzék letétbe az önként vállalt túlmunka felmondását, a háziorvosok pedig ne írják alá ügyeleti szerződéseiket az OMSZ-szel addig, amíg a kormány nem kezd velük valódi párbeszédet az egészségügy hosszú távú átalakításáról. A kamara gondja, hogy szerintük a kormány nem partnerként tekint rájuk, nem vonja be őket az egészségügy átalakításába, a minisztérium csak eldönt valamit.

Takács Péter a kialakult helyzet kulcsát abban látja, hogy Kincses Gyula, a kamara elnöke „politikai utasításra cselekszik”, és már a korábbi írásaiban is hozta magával „az MSZP-s, DK-s attitűdöt”.

Az államtitkár szerint az sem meglepő, hogy az EU belefolyt a dologba, ugyanis a baloldal „a vérében hordozza a feljelentéskultúrát”. „A magyar emberek egészségügyi ellátása a tét, képesek azt is veszélyeztetni a hatalomért” – mondta az ellenzékről.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, Győr körzetében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződését, így a győri kórházban dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek látják majd el az „egyelőre csak márciusra tervezendő” ügyeletet. Takács elmondása alapján azonban a MOK lépései ellenére nincs nagy gond az ügyeletekkel, „az új ügyeleti rendszer nem csak háziorvosokkal működtethető”, „a kollégák helytállnak addig is, ameddig a kamara által megfélemlített háziorvosok vissza nem nyerik a bátorságukat ahhoz, hogy önkéntesen csatlakozzanak” – közölte. A MOK titkára a 444-nek csütörtökön azt nyilatkozta: az orvostársadalom összezár, és képesek lesznek együtt mozdulni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!