Dobrev Klára: Nem az a baj, hogy a DK erősödik, hanem az, hogy a többi párt nem

2023. március 1. – 20:06

Másolás

Vágólapra másolva

„Ennek az embernek fogalma sincs arról, hogy hova vezeti ezt az országot.” Ez jutott eszébe Dobrev Klárának, amikor Orbán Viktor február 18-i évértékelő beszédét hallgatta. A DK EP-képviselője szerint a magyar miniszterelnök rákeveredett egy kényszerpályára, és „rángatja magával az egész országot kifele az Európai Unióból”.

Dobrev a Partizán szerda esti műsorában arról beszélt, hogy szerinte a nemzetközi piac és az Európai Unió nem bízik a magyar kormányban és a magyar gazdaságban, például azért, mert nincs egy valós, átlátható költségvetése az országnak. A DK-s politikus azt állította, ő három hónap alatt meg tudna állapodni az EU-val az ország számára visszatartott forrásokról, és valóban egy számjegyűre tudná faragni az inflációt, amire Orbán nem képes szerinte.

Gulyás Márton hosszasan kérdezte Dobrev Klárát, hogy árnyék-miniszterelnökként milyen jogköre van a pártban, felül tudja-e írni például a pártelnök, Gyurcsány Ferenc döntéseit, ha egy szakpolitikai kérdésben vita alakulna ki köztük. A tényleges válasz nem derült ki, Dobrev arról beszélt, hogy „DK úgy működik, mint egy klasszikus parlamenti demokráciában egy párt”, és a főbb politikai irányokat a kongresszus és az elnökség hozza meg.

„A párt elnökének ugyanakkora hatalma van, mint a többi elnökségi tagnak”

– jelentette ki, és azt is elmondta, hogy ő minden alkalommal ott van az elnökségi üléseken. Azért nem jelentkezett az elnökségbe a DK legutóbbi tisztújításán, mert árnyék-miniszterelnökként van elég dolga és felhatalmazása is: ő irányítja a párt felkészülését a kormányzásra, bármit is jelentsen ez a Fidesz negyedik kétharmados győzelme után.

Nincs üvegplafon a DK felett

Dobrev abban hisz, hogy csak egy erős baloldali szociáldemokrata programmal lehet választást nyerni az Orbán-kormány ellen, és csak így lehet kormányozni is. A DK ennek a közepére tör, és kormányra kerülve a koalíció legerősebb pártja kíván lenni.

A DK EP-képviselője nem gondolja úgy, hogy az összefogás halott lenne. A választójogi törvény miatt az önkormányzati és országgyűlési választásokon együttműködésre, összefogásra vannak kényszerítve a pártok, ez a „matematikai szükségszerűség”.

„A DK-ban nincs olyan szándék, hogy egyeduralkodó legyen, és minden kékbe boruljon”

– jelentette ki Dobrev, amikor az került szóba, hogy pártja az elmúlt időszakban kis gömböcként nyeli magába a többi ellenzéki párt tagjait. Ő nem ért egyet Donáth Annával abban, hogy kevesebb pártra van szükség ellenzéki térfélen, mert szerinte ez egy jóval színesebb világ. Mint mondta, büszke a pártja erősödésére, de nem szeretne egy olyan országban élni, ahol csak egy párt működik. „Nem az a baj, hogy a DK erősödik, az a baj, hogy a többi párt nem erősödik, és az a fő feladat, hogy mindenki erősödjön” – tette hozzá.

Dobrev nem hisz abban, hogy üvegplafon lenne a DK felett, mint azt oly sokan mondták már az elmúlt években, de azért nagyjából 55 százalékos üvegplafonnal már ki tudna egyezni.

„Nem” – vágta rá gondolkodás nélkül arra a kérdésre, hogy nem lenne-e könnyebb a politikai érvényesülése, ha nem állna mögötte Gyurcsány Ferenc. Mint mondta, a DK egy közösség, amelynek tagja Gyurcsány, és az elmúlt években szerinte bebizonyították, hogy van mögöttük teljesítmény. Az egyéni népszerűség amúgy is keveset árul el szerinte a politikus teljesítményéről. Fontosabbnak tartja az alkalmasságot és a politikus mögött álló közösség erősségét és nagyságát, mert a választók az alapján fognak dönteni.

Szóba került az interjúban az a gyakran hangoztatott vád, hogy a DK a háttérben együttműködik a Fidesszel. Erről beszélt önkormányzati szinten Göd pár hete lemondott polgármestere, Balogh Csaba, míg Oláh Lajos DK-s országgyűlési képviselő a Direkt36 korábbi cikke szerint kínai kereskedelmi ügyekben találta meg a közös hangot a kormánnyal.

Amennyiben úgy fogalmazódnak meg ezek vádak, hogy „perképes, akkor bepereljük, mert hazugság, rágalmazás” – reagált Dobrev.

„Ha van az Orbán-rendszernek kérlelhetetlen ellenfele, ha van az Orbán-rendszerben olyan politikus (…) vagy olyan politikai erő, amely soha egyetlen egy pillanatra nem kötött kompromisszumot a Fidesszel, akkor azok mi vagyunk.”

Ha bármikor csak felmerül ennek az esélye, akkor azonnal elküldik a pártból, aki érintett lehet az ügyben. Ez történt Gödön is, ahol kiléptették a pártból a két renitens DK-s képviselőt. „Ebben kőkemények vagyunk, és ez egy nagyon erős vörös vonal.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!