Donáth Anna: Kevesebb pártra van szükség az ellenzéki oldalon

2022. április 14. – 16:47

frissítve

Donáth Anna: Kevesebb pártra van szükség az ellenzéki oldalon
Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Donáth Anna, a Momentum elnöke egy, a Magyar Hangban megjelent publicisztikában hét pontban foglalta össze, hogy szerinte miről lenne érdemes elgondolkoznia az április 3-án „megsemmisítő vereséget” szenvedő ellenzéknek. Ahogy korábban a Facebookon írta, úgy most is kiemelte, hogy nincs a kezében a bölcsek köve, még sok minden mást is át kell gondolni, de szerinte erre a hét pontra kell építeni a jövő ellenzéki politikáját.

  1. A rendszeren kívülről kell dolgozni. Az ellenzéki képviselők „nem legitimálhatják a rendszert azzal, hogy eljátsszák a parlamenti demokráciát”. Mivel a Fidesz kétharmada mellett gyakorlatilag semmilyen ráhatásuk nincs a parlamenti működésre, így a törvényalkotáson kívülről kell képviselniük a választókat.
  2. Kevesebb céltalan orbánozásra van szükség. Nem egy ellenzéki anti-Orbánra van szükség, hanem kiépíteni a rendszer alternatíváját. „Aki ott folytatja az orbánozást, ahol abbahagyta, semmit nem értett meg a vereség okaiból.”
  3. Lejárt a szűk keménymagnak szóló politizálás ideje, mert ez idén már inkább a „társadalom többségének szemében az ellenzék kormányzóképességét rombolta”. Bár jogosnak tartja az elszámoltatás igényét vagy a dudálós tüntetéseket, az öncélú radikalizmusnál szerinte többet kell mutatniuk
  4. Nem lehet jobbról támadni a Fideszt, nem lehet a kormánypárttal egyetértve Fidesz-alternatívaként fellépni. „Egy ilyen választás után viszont újra emlékeztetnünk kell magunkat: nem győzhetünk, ha a kampány egyik fő üzenete a Fidesz szimbolikus intézkedéseinek megtartása.” Ezért a magyar társadalmat „egyre inkább tönkretevő” szociális problémákra kell fókuszálni.
  5. A nyugati identitáspolitikának nincs helye a magyar ellenzéki politikában. A „valódi érdekvédelem helyett szimbólumokra és szimbolikus kommunikációs csatározásokra épülő identitáspolitikát” a társadalmi többség megteremtésének akadályának tekinti. Ettől függetlenül elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány újabb és újabb kisebbségeket jelöl ki politikai ellenségnek, és szerinte ez csak egyre rosszabb lesz. Pozitív példaként hozta, hogy amikor tavaly a kormány melegellenessé térítette el a pedofiltörvényt, utcára vonultak. „Nem megijedni kell a kisebbségvédelemtől – csak nem szabad szivárványos zászló-posztolássá egyszerűsíteni.”
  6. Jelen kell lenniük a magyar vidék mindennapjaiban. Nem elég közvetlenül a választások előtt és után leküldeni néhány száz fővárosi aktivistát kopogtatni.
  7. „Kevesebb pártra van szükség az ellenzéki oldalon.” papíron hat párt képvisel egy egyre zsugorodó ellenzéki szavazótömböt, és nem jött be az, hogy ha a pártok együtt indulnak, a szavazók is összeadódnak. A kampány színtelen-szagtalan lett, mert minden döntéshez hat-hét szereplő egyetértésére volt szükség. Úgy gondolja, hogy az együttműködés miatt nehéz kibogozni az eredményekből a pártok valós támogatottságát.

„A legközelebbi demokratikus szűrő a 2024-es EP-választás lesz, ahol nem kényszeríti a választási rendszer közös indulásra az ellenzéki pártokat, és ahol a választók kiválaszthatják, milyen ellenzékre van szükségük. A következő két évnek ezért az ellenzéki térfél megújulásáról is kell szólnia”

– zárta írását Donáth.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!