Magyar Orvosi Kamara: Koncepciós eljárásban támadta meg a kormány az orvosokat

2023. február 27. – 14:05

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli sajtótájékoztatót tart hétfőn délután a Magyar Orvosi Kamara Országos Elnöksége, derül ki a testület sajtómeghívójából. A kamara azután hirdette meg a tájékoztatót, hogy a Belügyminisztérium hétfőn benyújtott egy törvényjavaslatot a parlamentnek, amellyel lényegében elvennék a MOK eddigi jogait.

A hétfőn benyújtott törvényjavaslat szerint ugyanis akkor is végezhetnének egészségügyi tevékenységet az orvosok, fogorvosok és a felsőfokú egészségügyi szakképesítést szerzett egészségügyi dolgozók ha nem tagjai a szakképesítésük szerint illetékes szakmai kamarának.

A javaslat amellett, hogy megszünteti a kötelező kamarai tagságot és áthelyezi a folyamatban lévő etikai eljárásokat az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz, azt is tartalmazza, hogy aki 30 napon belül nem nyilatkozik a tagsága fenntartásáról, az a 30 nap leteltével automatikusan elveszíti kamarai tagságát.

A MOK „Koncepciós eljárásban támadta meg a kormány az orvosokat” címmel tartja meg a rendkívüli tájékoztatóját.

A kormány és a MOK között húzódó konfliktusról ebben a cikkünkben olvashat bővebben, a mostani helyzet pedig úgy alakult ki, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter élesen bírálta az orvosi kamarát a szombati kormányinfón, azt mondta, a Magyar Orvosi Kamara véleménye elvtelen, tűrhetetlen, nyíltan visszaél a hatalmával, ha orvosokat fenyeget.

Erre a kamara úgy reagált, hogy a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában mindenki önkéntesen vesz részt, a kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

Mi is megírtuk pénteken, hogy Győr körzetében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződését, így a győri kórházban dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek látják majd el az „egyelőre csak márciusra tervezendő” ügyeletet. Az új ügyeleti rendszert elvileg az Országos Mentőszolgálattal szerződött háziorvosokkal akarta megoldani a kormányzat, de a Magyar Orvosi Kamara február elején tartott küldöttgyűlésén úgy döntöttek: addig bojkottálják ezt, amíg a kormány nem teljesíti a kamara feltételeit.

Álmos Péter, a MOK alelnöke azt mondta, „ez most nem orvosi bérharc. Hanem arról van szó, hogy nem akarunk egy leépített állami egészségügyet”, és a MOK plakátkampányt indít, hogy elmagyarázzák mi az akciójuk célja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!