A finn külügy nem kommentálja, hogy Magyarország delegációt küldene hozzájuk a NATO-csatlakozásuk előtt

2023. február 24. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország fél éve nem ratifikálja Svédország és a Finnország NATO-csatlakozását különböző okokra hivatkozva, pedig Orbán Viktor szerint elvi alapon támogatni kell a két északi ország felvételét. Orbán a péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában mégis konfliktusos kérdésekről beszélt az ügyben.

„Magunk között mondva, a képviselők nem teljesen lelkesek. Van, aki azt gondolja, váltsunk már pár szót a derék finnekkel és svédekkel, mert az mégsem járja, hogy a két ország segítséget kér tőlünk, közben gátlástalanul nyilvánvaló hazugságot terjesztenek Magyarországról, például arról, hogy itt nincs demokrácia vagy jogállamiság” – mondta Orbán. Utalt arra is, hogy parlamenti tárgyalódelegációt küldenek a két országba a problémás kérdések rendezésére.

Megkérdeztük a finn és a svéd külügyminisztériumtól, mit szólnak az állítólagos magyar aggályokhoz, szerintük mik ezek a konfliktusos kérdések, és hogy miként reagálnak Orbán péntek reggeli kijelentéseire.

A finn külügyminisztérium nem kívánta kommentálni a magyar álláspontot, azt írták, nem nyilatkoznak a kérdéssel kapcsolatban.

A svéd külügyminisztérium későbbre ígért választ a kérdéseinkre. Rögtön Kocsis Máté bejelentése után Finnország és Svédország budapesti nagykövetségeit is megkerestük, de egyik nagykövetség sem szerette volna kommentálni azt.

Svédország és Finnország még 2022. június végén jelezte a NATO-nak, hogy csatlakoznának a katonai szövetséghez. Ennek jóváhagyásához mind a harminc tagország, köztük Magyarország támogatása is kell. Szeptember végéig 28 ország már jóváhagyta a csatlakozási kérelmüket, így jelenleg két ország van, amelyik ezt még nem tette meg: Magyarország és Törökország. A török kormány hivatalos álláspontja szerint Svédország olyan embereket „bújtat”, akik kapcsolatban állhatnak a terrorszervezetként számontartott Kurd Munkáspárttal és az Egyesült Államokban élő török hitszónok, Fethullah Gülen vallási csoportjával, amelyet a török vezetés államellenes szervezkedéssel vádol.

December közepén a finn külügyminiszter arról beszélt, „Magyarország megígérte, hogy 2023 februárjának elején ratifikálja Finnország és Svédország NATO-belépését”. Azonban a magyar országgyűlés februárban nem foglalkozott a kérdéssel. Várhatóan a jövő héten kezdődő tavaszi ülésszak harmadik ülésnapján, március 1-jén kezdi tárgyalni Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelmének támogatását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!