A magyar parlament február végén kezd el tárgyalni Finnország és Svédország NATO-belépéséről

2022. december 13. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország megígérte, hogy 2023 februárjának elején ratifikálja Finnország és Svédország NATO-belépését – erről Pekka Haavisto finn külügyminiszter beszélt november végén. Hozzátette, jelenleg két ország van, amelyik nem hagyta jóvá a svédek és a finnek NATO-csatlakozási kérelmét. Magyarország mellett Törökország a másik, ott még nem tűzték ki az időpontot.

Gulyás Gergely és Navracsics Tibor tartott most kedden sajtótájékoztatót a magyar kormány és az unió közti megállapodásról, ahol újságírói kérdésre beszélt Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának magyar ratifikációjáról is. Annyi mindenképp kiderült, hogy február elején biztosan nem fog tudni megtörténni.

Fotó: Simor Dániel / Telex
Fotó: Simor Dániel / Telex

Gulyás azt mondta, amennyire ő tudja, 2023-ban az Országgyűlés első ülése eleve február 20-án lesz, de azt mondta, ahogy megkezdődik a parlamenti munka, az Országgyűlés meg fogja kezdeni a két ország csatlakozásának ratifikációjának tárgyalását, rendes munkarend szerint, ami általában nem húzódik el sokáig. Hozzátette, hogy a kormánypártok támogatása adottnak látszik; „ahogy mi számíthatunk a szövetségeseinkre, úgy a szövetségeseink is számíthatnak ránk” – fogalmazott a miniszter.

Szijjártó Péter külügyminiszter még novemberben mondta, hogy egyeztetett a finn és a svéd külügyminiszterrel is, és elmondta nekik, hogy Magyarországon nem fog múlni országaik belépése. „Hazánk miatt ez egyetlen napot sem fog csúszni.” Magyarországot több ország is sürgette, hogy hagyja jóvá a svédek és a finnek csatlakozási kérelmét. Korábban a V4-ek találkozóján is szó volt a jóváhagyásról, de már a németek is felszólították Magyarországot.

Svédország és Finnország még június végén jelezte a NATO-nak, hogy csatlakoznának a katonai szövetséghez. Ennek jóváhagyásához mind a harminc tagország, köztük Magyarország támogatása is kell. Szeptember végéig 28 ország már jóváhagyta a csatlakozási kérelmet, két ország miatt azonban nincs előrelépés: Magyarország és Törökország. A javaslatokat a külügy már július közepén benyújtotta az Országgyűlésnek. Szeptember végén a Telex megkereste az Országgyűlést, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy még ősszel napirendre veszik a csatlakozásról szóló javaslatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!