Felszólították Magyarországot, tegye lehetővé Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

2022. november 10. – 19:57

Másolás

Vágólapra másolva

Annalena Baerbock német külügyminiszter csütörtökön felszólította Törökországot és Magyarországot, hogy nyissák meg az utat Svédország és Finnország NATO-csatlakozása előtt, írja az MTI.

A NATO madridi csúcstalálkozóján Ankara és Budapest is azt ígérte, hogy lehetővé teszi a két skandináv ország csatlakozását.

„És most éppen ezt kellene tenni” – mondta a német külügyminiszter, miután találkozott Tobias Billströmmel, a svéd diplomácia vezetőjével Berlinben.

A parlamentnél van a labda, a kormány elvégezte a feladatát, a kormány nem sürgetheti az országgyűlést, amelynek asztalán egész ősszel „nagyon jelentős témák” vannak

mondta Magyar Levente, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Telexnek arról, miért nem szavazta meg még mindig a magyar parlament Svédország és Finnország NATO-csatlakozását. Vargha Tamás, a honvédelmi miniszter helyettese kérdésünkre azt mondta: a tény számít, hogy a kormány benyújtotta a vonatkozó törvényjavaslatot, támogatjuk a két ország csatlakozását, és azt majd természetesen meg is fogják szavazni.

Ankara azért vétózta meg a svédek NATO-csatlakozását, mert szerinte Stockholm a török vezetés által terroristának tartott csoportokkal is tárgyal, többek között a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) is. Erdoğan egyik követelése, hogy Svédország és Finnország adja ki a területén tartózkodó állítólagos terroristákat.

Svédország maradéktalanul teljesíteni fogja Törökországnak tett vállalásait a NATO-csatlakozással kapcsolatban – mondta a svéd kormányfő, Ulf Kristersson Ankarában.

Németország az elsők között ratifikálta a csatlakozási kérelmeket, és másokat is folyamatosan erre buzdít. A NATO 30 tagjából 28 már aláírta a szerződéseket. A német külügyminiszter megjegyezte: az egész tömb biztonsága érdekében fontos, hogy azt még az év vége előtt aláírja Magyarország és Törökország is.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!