Szijjártó: Akkor csatlakozhat egy ország a NATO-hoz, ha az nem veszélyezteti a szövetség biztonságát

2022. november 30. – 14:15

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO megerősítette a „nyitott kapuk” politikáját, azonban világos, hogy egy adott ország csakis akkor csatlakozhat a katonai szövetséghez, ha az nem veszélyezteti, hanem megerősíti a jelenlegi tagállamok biztonságát – mondta Szijjártó Péter szerdán Bukarestben.

A külgazdasági és külügyminiszter a NATO külügyminiszteri ülésének szünetében tartott tájékoztatóján beszédesnek nevezte azt, hogy Bosznia-Hercegovinát, Grúziát (Georgiát) és Moldovát hívták meg a találkozóra.

Szijjártó azt is mondta, hogy egyeztetett a finn és a svéd külügyminiszterrel is, és elmondta nekik, hogy Magyarországon nem fog múlni országaik belépése. „Hazánk miatt ez egyetlen napot sem fog csúszni” – mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ehhez Törökországgal kell megállapodniuk, azt mondta, reméli, ez mielőbb megtörténik.

Szijjártó azt is mondta, hogy a szerdai NATO-ülésen főleg az ukrajnai háború globális hatásairól tárgyaltak, így a gazdasági recesszióról, a terrorfenyegetettség erősödéséről és az energiaellátási válságról is, amelyek kezelése szavai szerint komoly erőfeszítéseket és józanságot igényel. Kiemelte, hogy sokan érintették a Kínához fűződő kapcsolatokat, s ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy Magyarország semmiképp nem szeretné, ha a NATO egyfajta Kína-ellenes tömbbé válna, ahogyan nem támogatja a gazdasági együttműködés ellehetetlenítését sem.

Szijjártó Péter az energiaellátás biztonságával kapcsolatban arról beszélt, hogy ezt a kormány fizikai kérdésnek, egyben pedig nemzetbiztonsági és szuverenitási ügynek is tekinti, amelynek nem hajlandó „sem politikai, sem ideológiai színezetet adni”. „Fontos, hogy (.) a szövetségesek támogassák, és ne fenyegessék szankciós vagy más korlátozó intézkedéssel az energiaellátás biztonsága érdekében tett lépéseket, mint ahogy az a Török Áramlat vezeték építésekor sajnos megtörtént” – figyelmeztetett, hozzátéve, hogy ha Magyarország engedett volna a nyomásnak, akkor ma gyakorlatilag lehetetlen lenne hazánk földgázellátása.

Kedden írta meg a Financial Times, hogy Magyarország nem akarta, hogy az ukrán külügyminiszter a NATO-külügyminiszterek kétnapos találkozójának teljes hivatalos ülésén ott legyen, ezért Dmitro Kuleba egy külön miniszteri vacsorán vett részt. Erre Szijjártó Péter különösen reagált, itt írtunk róla, hogyan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!