Navracsics Tibor: Megállapodásra jutottunk az Európai Unióval

2022. december 13. – 09:44

Navracsics Tibor: Megállapodásra jutottunk az Európai Unióval
Fotó: Simor Dániel / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Minden jel arra utal, hogy tegnap este Brüsszelben a nagykövetek megállapodásra jutottak a magyar helyreállítási alappal kapcsolatban – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a kedd reggeli sajtótájékoztatón, amit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel tartottak az uniós nagykövetek hétfői ülése után. „Minden cél megvalósult, amit júliusban magunk elé tűztünk” – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy Magyarország hozzájuthat az uniós forrásokhoz. Két nagy összegről van szó:

  • a helyreállítási terv keretében 2300 milliárd forint nyílik meg;
  • másik pedig az operatív program.

„A mi tárgyalási stratégiánk a kezdettől fogva nyilvánvaló volt” – fogalmazott Navracsics Tibor. A magyar kormány minden olyan aggályt, kommentárt megvizsgált, ami a Bizottság felől érkezett. Amennyiben volt lehetőség kompromisszumra, teljesítették is.

„Abban bízunk, hogy napokon belül aláírhatjuk a megállapodásokat”

– mondta a területfejlesztési miniszter.

Amint megérkezik az uniós pénz, megemelik a pedagógusok bérét

Újságírói kérdésre arról beszélt, hogy az Országgyűlés március végéig még elfogad egy törvénycsomagot, és utána áprilisban visszavonhatja a Tanács az uniós források felfüggesztését.

Amint megérkeznek az uniós pénzek, elhárul az akadály a pedagógusok béremelése elől. Ha Magyarország január elején hozzájut a pénzhez, már januárban megemelik a pedagógusok bérét – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy következő kérdésre.

Az Ukrajnának célzott támogatások ügyében olyan megállapodásra jutottak hétfő este, hogy az Európai Uniónak nem kell további hiteleket felvennie – folytatta a miniszter. Az uniós költségvetésből biztosítják a 18 milliárd eurót. A kormány azt szerette volna, hogy az országok tagállami szinten kössenek kétoldalú megállapodásokat Ukrajnával, de végül az lett a kompromisszum, hogy az uniós költségvetésből biztosítják a támogatást. A Portfolió azt írja, hogy ez azt jelenti, hogy a 2021-2027-es keretköltségvetés (MFF) terhére, a tagállamok által nyújtott garanciavállaláson keresztül von be hitelt az EU és ezt adja tovább Ukrajnának.

Navracsics Tibor nem vette észre, hogy feszültek lettek volna a tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között. A miniszter szerint ha Brüsszelben nem kötötték volna össze a különböző programokat, már sokkal korábban elfogadhatták volna a magyar helyreállítási tervet. „A mi részünkről végig higgadtság volt megfigyelhető” – mondta a miniszter. Az Európai Unióban ezzel szemben kezdettől fogva hisztériásak voltak szerinte, de úgy látszik, a higgadtság végül kifizetődő volt.

Még nincs konkrét időpontja a partnerségi megállapodás aláírásának, mert meg kellett várni a tegnapi egyezséget. Néhány napon belül ki fog derülni, mikor tudják ezt aláírni – válaszolta Navracsics egy következő kérdésre.

Az Országgyűlés februárban tárgyalja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

„Azóta vannak korrupciós botrányok, ügyek, amióta fejlesztési forrásokat osztanak. Ha ezt jogi eszközökkel akarják védeni, azzal teljesen egyetértek” – mondta Navracics Tibor. Azt azonban nem tudja elfogadni a miniszter, ha a jogi eszközöket politikai szempontok írják felül. Minél inkább sikerül távol tartani a politikai, pártpolitikai célokat, szerinte annál gyorsabban le lehet zárni a jogállamisági mechanizmust is.

Gulyás Gergely egy másik újságírói kérdésre arról beszélt, hogy február 20-án kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Rendes eljárás szerint akkor kezdik tárgyalni Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Gulyás és Navracsics nem tudta megmondani, hogy megszavazza-e a parlament a javaslatot, de a kormánypártok támogatják.

Navracsics Tibor szerint Magyarország példát mutat az Európai Unió többi országának, hogyan lehet hisztéria nélkül tárgyalást folytatni, és a közbeszerzések kifehérítése is példaértékű lehet másoknak. Azt is mondta, hogy előnyünkre szolgálnak azok a mérföldkövek, amiket a magyar kormány vállalt az Európai Bizottság felé.

„Mindig is úgy gondoltam, hogy a valóság Magyarország pártján áll” – tette hozzá Gulyás Gergely. Szerinte a korrupcióellenes intézkedések jó irányba viszik az országot. A korrupciós helyzet mindig lehetne jobb, de a korrupció mértéke nem mindegy szerinte. Úgy véli, hogy egyáltalán nem rosszabb a korrupciós helyzet Magyarországon, mint Nyugat-Európában.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!