A V4-találkozón is megsürgetik Magyarországot, hogy ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

2022. november 20. – 22:10

A V4-találkozón is megsürgetik Magyarországot, hogy ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Sanna Marin finn miniszterelnök Helsinkiben – Fotó: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország Szlovákia és Csehország oldalán meg fogja kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – mondta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Helsinkiben, ahol Sanna Marin finn miniszterelnökkel tárgyalt vasárnap.

„Néhány napon belül találkozok Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel a visegrádi csoport (V4) keretében. Biztos vagyok abban, hogy szlovák és cseh barátainkkal kérni fogjuk Orbán Viktortól, hogy gyorsan ratifikálják a dokumentumokat Svédország és Finnország számára, mert ez kulcsfontosságú régiónk keleti szárnya szempontjából” – fogalmazott Morawiecki az MTI beszámolója szerint.

Finnország és Svédország idén májusban kérelmezte felvételét az észak-atlanti szövetségbe az ukrajnai háború miatt. Csatlakozásukat az összes NATO-tagországnak jóvá kell hagynia. Addig csak meghívott partnerekként részt vehetnek a NATO-tanácskozásokon, de nem rendelkeznek szavazati joggal.

A NATO 30 tagjából 28 már aláírta a szerződéseket, már csak Magyarország és Törökország nem tette ezt meg.

Szijjártó Péter külügyminiszter július 14-én benyújtotta az Országgyűlésnek a finn és a svéd csatlakozási kérelemről szóló törvényjavaslatokat, ám november végéig még mindig nem került napirendre. Az Országgyűlés sajtóosztálya szeptember végén annyit válaszolt kérdésünkre, hogy az őszi napirendben szerepel majd a ratifikáció tárgyalása.

A momentumos Tompos Márton később azt derítette ki, hogy a kormány azért nem veszi napirendre a finn–svéd NATO csatlakozást, mert „még folyik a társadalmi egyeztetés”. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az október 22-i kormányinfón azt mondta, hogy december közepéig tart az őszi ülésszak, addig „jó eséllyel” ratifikálja az Országgyűlés a csatlakozási javaslatot.

A parlamentnél van a labda, a kormány elvégezte a feladatát, a kormány nem sürgetheti az országgyűlést, amelynek asztalán egész ősszel „nagyon jelentős témák” vannak – mondta Magyar Levente, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára november elején a Telexnek.

Az már biztos, hogy a most következő, november 21-i héten sem szavaznak még a javaslatról, miközben például arról jóval rövidebb idő alatt dönt az Országgyűlés, hogy az Aranybulla kiadásának napja ünnepnap legyen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!