Szijjártó: A német kormány blokkolja, hogy a Siemens leszállítsa az irányítási rendszert Paks II.-höz

2023. február 14. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter állítása szerint a német kormány továbbra is blokkolja, hogy a Siemens Energy leszállítsa az irányítási rendszert Paks II. reaktorblokkjaihoz. Ugyanakkor a Siemens konzorciumi partnere, a francia Framatome esetében már megtörtént a jóváhagyás – mondta Szijjártó kedden Párizsban.

Szijjártó a francia energiaügyi miniszterrel, Agnes Pannier-Runacher-vel folytatott egyeztetés után kulcsfontosságúnak nevezte a paksi atomerőmű bővítését. Kiemelte, hogy Paks II.-höz egy német–francia konzorcium szállítja az irányítási rendszert, azonban mivel ez ma kettős felhasználású technológiának számít jogi szempontból, ezért a jelenlegi európai szabályozási környezetben az adott nemzeti exporthatóságnak kell engedélyeznie a polgári felhasználást, ami Franciaország esetében már megtörtént, Németország esetében azonban még nem – írja az MTI.

A külügyminiszter január végén is arra panaszkodott, hogy a német kormány egyelőre nem engedélyezte a vezérlőrendszer exportját a Siemens Energy vállalatnak.

Szijjártó kijelentette, hogy stratégiai egyetértés van Magyarország és Franciaország között az atomenergia fontosságát illetően, és ez most a kétoldalú együttműködés legsikeresebb területe.

„A franciák teljes mértékben észszerűen, pragmatikusan, racionálisan állnak ehhez a kérdéshez, nem politikai vagy ideológiai megközelítést alkalmaznak, a fizikai valóságból indulnak ki, a fizikai valóság pedig az, hogy a nukleáris energia igenis fenntartható, olcsó, környezetkímélő és hatékony módja az energia-előállításnak, és a jelenlegi rendkívül ingadozó, észszerűtlenül magas árakat hozó nemzetközi energiapiaci környezetben egyfajta biztonságot is ad.

Ezzel szemben német kormány továbbra is blokkolja, hogy a Siemens Energy a már leszerződött irányítási rendszert leszállítsa a paksi atomerőműhöz. Ez a szuverenitásunkkal szembeni támadásnak is minősíthető, hiszen az energiaellátás biztonsága szuverenitási kérdés, az energiamix összeállítása nemzeti hatáskör”

– mondta Szijjártó, hozzátéve, hogy szerinte a zöldpárti Robert Habeck gazdasági miniszternek, valamint Annalena Baerbock külügyminiszternek nincs jogi alapja ahhoz, hogy blokkolják a szállítást, és ezzel „veszélybe sodorják Magyarország jövőbeni energiaellátásának biztonságát”.

A külügyminiszter már akkor jelezte, hogy felpörgetné a paksi atomerőmű bővítését, amikor átvette a projekt felügyeletét Süli Jánostól, a Direkt36 erről szóló tényfeltáró cikke a Telexen jelent meg, itt tudja újra elolvasni. Korábban írtunk arról is, hogy a paksi beruházás várhatóan leghamarabb nyolc év múlva fejeződik be, de akár még több időbe is telhet. Lantos Csaba energiaügyi miniszter nemrég arról beszélt, hogy Paks II. legkorábban 2032-re készülhet el.

Az orosz–magyar kapcsolatok elmúlt időszakáról a Direkt36 Telexen megjelent cikkét is érdemes elolvasni. A paksi atomerőmű bővítéséről, a munkálatok jelenlegi állásáról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!