Országos toborzókampányt indít a honvédség

2023. február 10. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

Országos toborzókampányt indít a honvédség, hogy minél többen megismerhessék a honvédség által kínált szolgálati formákat és életpálya-lehetőségeket – közölte a Honvédelmi Minisztérium pénteken az MTI-vel.

A honvédség a közleményben azt írta:

„A háború, a migráció és az Európát érő biztonsági kihívások rámutattak, hogy a veszélyek korát éljük, a béke és a biztonság felértékelődött. Magyarország biztonságának és védelmének megerősítése érdekében a Magyar Honvédség megerősítése, megfiatalítása és modernizálása kiemelt feladat.”

Hozzátették, a honvédségben „jelenleg is zajlik a fiatalítás”. Ez elég látványosan történik: száznál is több főtisztet és tábornokot mentettek fel azóta, hogy egy januári rendelet lehetővé tette, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egyoldalú felmondással szüntethesse meg az öregkatonák szolgálati viszonyát. Február elején pedig az alakulatparancsnokok pontozása is elkezdődött, ami azt jelenti, hogy a 45 évnél idősebb, legalább 25 éve szolgáló beosztottakat kell értékelniük öt szempont alapján. Maximum 9 pontot lehet elérni, és ha valaki ezekből 6-ot elér, akkor a főszabály szerint elvileg maradhat.

A menesztések mögött egyesek NATO-mentesítést, mások észszerű reformot látnak. Ellenzéki politikusok szerint a rendelkezés célja az volt, hogy meggyengítsék az ország nyugati orientációját, és hogy a hadsereget politikailag elkötelezett emberekkel töltsék fel. A honvédelmi miniszter a Bloombergnek adott interjújában beszélt a leépítésről. Azt mondta, teljesítménytől függő versenyhelyzetet akar bevezetni a honvédségnél, ezért menesztett több száz magas rangú katonai vezetőt. Emellett visszautasította azokat a kritikákat, miszerint az átalakítás politikai indíttatású lenne. A miniszter tervei szerint egyébként a jelenlegi 37 640 fős létszámot a többszörösére bővítik a jövőben.

A most induló toborzási kampányban különösen azoknak a fiataloknak a jelentkezését várják, akik készek és szeretnének tenni a haza, családjuk és szeretteik védelmében. „A honvédség vonzó életpályát kínál azok számára, akiknek az egyéni fejlődésen túl fontos a közösség, a bajtársiasság, a fiatalos szemlélet, és emellett a high-tech haditechnikai eszközök iránt is érdeklődnek” – írták.

A toborzás nemcsak a toborzási irodákban zajlik majd, hanem az interneten és különböző médiafelületeken is, emellett országszerte toborzási rendezvényeket is tartanak. A toborzókampány nyitórendezvénye jövő hét hétfőn a budapesti Bálna rendezvényközpontban lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!