Méltatlan támadást emlegetve rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett a Belügyminisztérium, miután az orvosok bejelentették tiltakozásukat

2023. február 5. – 08:41

Méltatlan támadást emlegetve rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett a Belügyminisztérium, miután az orvosok bejelentették tiltakozásukat
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára beszél az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. október 5-én – Fotó: MTI / Kovács Tamás

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap 14 órára rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett Takács Péter egészségügyi államtitkár, az ágazat irányításáért felelős Belügyminisztériumból, valamint az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor. A meghívó címe ugyanakkor máris sokatmondó:

„Méltatlan támadás a kormány és a betegek ellen – reagálás a Magyar Orvosi Kamara rendkívüli országos küldöttgyűlésére”.

Szombaton döntöttek ugyanis az orvosok, hogy rendkívüli nyomásgyakorlásba kezdenek a kormány által megkezdett ágazati átalakításokkal szemben. A háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását, a kórházi orvosok az önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe – ezt szavazta meg közel egyhangúlag a Magyar Orvosi Kamara (MOK) rendkívüli országos küldöttközgyűlése, amit azért hívtak össze, mivel úgy gondolták, hogy az új törvény és rendeletek következtében az orvosok kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, sérül az autonómiájuk, egyúttal a betegek helyzete is jelentősen romlik.

Még december közepén írtuk meg, hogy a kormány feltett a weboldalára társadalmi egyeztetésre egy egészségügyi témájú jogszabálytervezetet, amelyben sok egyéb mellett az is benne volt, hogy a tisztán magánellátásban dolgozó orvosoknak is havi 20 órát kellene dolgozni ezentúl az állami ellátásban ahhoz, hogy megszerezzék a szükséges pontszámot a továbbképzésükhöz. A javaslatot a Magyar Orvosi Kamara is bírálta. A kormány később kivette a magánorvosokra vonatkozó passzust az egészségügyi tervek közül, de Gulyás Gergely az év végén azt mondta, hogy januárban visszatérnek rá.

Közben azonban meg is kezdődött az egészségügy átalakítása egy kockázatos lépéssel: az orvosi ellátás első vonalának, az ügyeleti rendszernek az átszabásával. Hajdú-Biharban indult a reform: az eddigi 22 háziorvosi ügyelet helyett csak 10 településen lehet este vagy éjszaka orvoshoz fordulni. Mindez válasz a kínzó orvoshiányra, amit elsősorban mentőtisztekkel pótolnának. Márciustól újabb két vármegyében alakítják át az orvosi ügyeletek rendszerét.

A MOK szerint csak az elmúlt két hétben a következő eseményekről szerzett tudomást, amelyek szerintük a fenti aggályokat igazolják: a fekvőbeteg-ellátásban dolgozó kollégáktól a megyei kórházhoz csatolás után a korábbi pótlékokat elvonták, kórházátalakítás után az új intézményben a besorolási illetmény alacsonyabb lett, másokkal a statim átvezénylést lehetővé tévő szerződésmódosítást íratnak alá, nyugdíjba készülő háziorvos tulajdonát képező praxist betöltésre hirdették meg a kolléga tudta nélkül, a sajtóban szaporodnak az orvosokat negatív hangvétellel említő cikkek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!