Szijjártó az amerikai nagykövetnek: Teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol

2023. február 2. – 15:33

Másolás

Vágólapra másolva

„A magyar kormány politikusai gyakran beszélnek a béke előmozdításától, de – a szankciók elítélésétől kezdve az orosz »tűzszüneti« javaslatok elfogadásáig – továbbra is a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatja. Csatlakozunk a magyar kormány békefelhívásához, de ezeket a felhívásokat Vlagyimir Putyinnak kellene címezni” – éles hangon bírálta a magyar kormányt David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Politico szerdán megjelent cikkében.

Nem sokat kellett várni a magyar kormány válaszára, Szijjártó Péter csütörtökön reagált az amerikai nagykövet kritikájára.

„Teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő, vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert semmi köze nincsen hozzá, nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe.”

„Ha arra kívánja felhasználni a magyarországi tartózkodását, hogy minősítgesse a magyar emberek által elég egyértelmű többséggel megválasztott, a magyar emberek felhatalmazását bíró kormány tevékenységét, akkor nagyon nehéz dolga lesz abban a tekintetben, hogy a két ország közötti együttműködés javítása érdekében eredményesen dolgozzon” – tette hozzá a magyar külügyminiszter.

Amikor Magyarország nagyköveteket fogad, akkor Szijjártó szerint azt várják, hogy a kölcsönös tisztelet talaján állva a két ország kapcsolatának fejlesztésén dolgozzon.

„Nem kormányzókat, meg nem helytartókat fogadunk, akiket – feltételezem – azért küldenének ide, hogy megmondják nekünk, hogy mi hogyan éljünk a saját hazáinkban. Ennek a korszaknak vége van. Magyarország egy szuverén ország, nekünk senki nem mondhatja meg kívülről, hogyan éljünk.”

A külügyminiszter arról beszélt, a magyar emberek a parlamenti választáson mondanak ítéletet a kormány munkájáról, ez így volt tavaly is. „Még akkor is, hogy ha a világ más tájairól, talán onnan is, ahonnan a nagykövet úr érkezett, ezzel ellentétes döntéseket próbáltak meg inspirálni, sőt akár még finanszírozni is” – utalt az ellenzék kampányfinanszírozási ügyére.

Szijjártó több tiszteletet kért Pressmantól, és úgy fogalmazott: a kormány külpolitikáját egyedül a nemzeti érdek vezérli, amely pedig az, hogy mielőbb béke legyen Ukrajnában. „Voltak olyan külső próbálkozások, hogy Magyarországnak olyan kormánya legyen, amely nem magyar érdekeket képvisel, de ez a próbálkozás nem jött be. Mondhatnám azt is, rossz befektetésnek bizonyult az a komoly pénzösszeg, amelyet ennek érdekében megmozgattak.”

Frissítés: Pressman Twittert reagált Szijjártó szavaira. Kijelentette, hogy nem tartják Magyarország belügyének azt, hogy Oroszország egyoldalúan át akarja rajzolni Európa határait.

A magyar külügyminiszter és a nagykövet néhány napja egyébként személyesen is találkoztak, erről Pressman a következőt mondta: „Az amerikai–magyar kapcsolatok e fontos pillanatában örömmel találkoztam Szijjártó Péter külügyminiszterrel, hogy folytassuk a beszélgetést az országaink előtt álló, közös fellépést igénylő kihívásokról, valamint partnerségünk megerősítésének lehetőségeiről.”

Az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, David Pressman tavaly szeptemberben érkezett Magyarországra. A magyar kormány a diplomáciai protokolltól eltérve, nem államtitkári, hanem csak főosztályvezetői szinten fogadta őt.

A diplomatát – aki a demokrata Barack Obama elnök idején, 2014–2017 között az ENSZ Biztonsági Tanácsában képviselte nagykövetként az Egyesült Államokat – még májusban jelölte nagyköveti posztra Joe Biden elnök. A szenátus 61-30 arányban szavazta meg kinevezését – azaz az 50 ellenzéki republikánus szenátor közül is kapott 11 támogatót. Pressman a szenátusi meghallgatáson kijelentette, hogy „Magyarországon hanyatlik a demokrácia, és szembe kell nézni a magyar kormány feletti orosz befolyással”, és a kínai befolyást is aggasztó folyamatként említette.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!