Reagált a belügy a szír menekült halálával kapcsolatban hozott elmarasztaló ítéletre: A Soros-hálózat le akarja járatni a magyar határvédelmet

2023. február 2. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az, hogy a Magyarország elleni ügyet kezdeményező Soros-hálózat épp egy magyarországi haláleset kapcsán támad, nem más, mint egy újabb, hazánk és a magyar határvédelem elleni nyomásgyakorlás és lejáratási kísérlet.

– reagált csütörtök délután a Belügyminisztérium az Emberi Jogok Európai Bíróságának szintén csütörtöki ítéltére, mely kimondta: a magyar hatóságok a felelősek a 22 éves szír illegális bevándorló haláláért, mivel nem tettek semmit azért, hogy megvédjék az egyértelműen veszélyben lévő ember életét, és a nyomozó hatóságok nem derítették fel kellőképpen az ügy körülményeit. A magyar államot ezért a strasbourgi bíróság 34 ezer euró kártérítés és az eljárás költségeinek megfizetésére kötelezte – az összeget az áldozat testvérének kell kifizetni.

A férfi testvérével, unokatestvérével (és egy iraki háromgyerekes családdal) a Tiszán keresztül próbált bejutni Szerbiából Magyarországra 2016. június elsején. Partra érkezésükkor a rendőrök kutyákat eresztettek rájuk, könnygázt vetettek be ellenük, és kövekkel dobálták őket. Ezután „Go back to Serbia!” felszólításokkal visszakényszerítették őket a folyóba. A férfi megsérült, majd a Tiszába fulladt, testvére és unokatestvére visszajutott a Tisza szerb oldalára, ők fordultak az emberi jogok strasbourgi bíróságához, ahol képviseletüket a Magyar Helsinki Bizottság látta el. (Az iraki családot ezután kimentették, az édesanyát és gyermekeit kihűlés veszélye miatt kórházban kezelték.)

A Belügyminisztérium az MTI-hez juttatott közleményében emlékeztet az ítélethez meglehetősen lazán kapcsolódó jelenségre, miszerint „Brüsszel elhibázott bevándorlás politikája”, a nemzetközi embercsempész szervezetek gátlástalan jelenléte miatt az Európába tartó illegális bevándorlók ezrei halnak meg a szárazföldön, fulladnak a Földközi-tengerbe, folyóvizekbe. A Földközi-tengeren keresztül zajló illegális migrációval kapcsolatos uniós kavarásokról itt írtunk részletesen.

A belügy emlékeztet arra, hogy a konkrét ügyet a magyar rendőrség kivizsgálta, a vádakat számos alkalommal visszautasította. Az elhunyt 22 éves szír állampolgár igazságügyi boncolása alkalmával az orvosszakértők kétséget kizáróan, egybehangzóan megállapították, hogy a halál oka vízbefulladás, a holttesten külsérelmi nyom, bántalmazásra, külső behatásra utaló elváltozás nincs, bűncselekményre utaló körülmény nem merült fel [ezt egyébként az ítélet sem állítja – TG]


Az EJEB ítélete nem jogerős, és a belügy szerint Magyarország várhatóan fellebbezést nyújt be ellene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!