Strasbourgi ítélet: a magyar állam felelős egy szír menekült haláláért

2023. február 2. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az Emberi Jogok Európai Bírósága megerősítette: a magyar hatóságok a felelősek a 22 éves szír fiatal haláláért, aki rendőri bántalmazás és erőszakos visszakényszerítés miatt a Tiszába fulladt 2016-ban. Az esetről a Magyar Helsinki Bizottság számolt be.

Visszaidézték, hogy a szír férfi a testvérével, unokatestvérével (és egy iraki háromgyerekes családdal) a folyón keresztül próbált bejutni Szerbiából Magyarországra 2016. június elsején. Partra érkezésükkor a rendőrök kutyákat eresztettek rájuk, könnygázt vetettek be ellenük, és kövekkel dobálták őket. Ezután „Go back to Serbia!” felszólításokkal visszakényszerítették őket a folyóba. A férfi megsérült, majd a Tiszába fulladt, testvére és unokatestvére visszajutott a Tisza szerb oldalára, ők fordultak az emberi jogok strasbourgi bíróságához, ahol képviseletüket a Magyar Helsinki Bizottság látta el. (Az iraki családot ezután kimentették, az édesanyát és gyermekeit kihűlés veszélye miatt kórházban kezelték.)

A bíróság csütörtökön kimondta: a magyar hatóságok nem tettek semmit azért, hogy megvédjék az egyértelműen veszélyben lévő ember életét. Azt is megállapította, hogy a nyomozó hatóságok nem derítették fel kellőképpen az ügy körülményeit. A strasbourgi bíróság a magyar államot 34 ezer euró kártérítés és az eljárás költségeinek megfizetésére kötelezte az áldozat testvérének.

Ez az eset nem volt egyedi, 2016 májusában száz esetet regisztrált az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. Győző Gábor ügyvéd úgy nyilatkozott, érthetetlenül kellett meghalnia a polgárháború elől menekülő a fiatalembernek, ahelyett, hogy segítséget kapott volna.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!