Karácsony Gergely eladta zuglói házát, és megvette az eddig bérelt II. kerületi lakást

2023. február 1. – 12:28

Karácsony Gergely eladta zuglói házát, és megvette az eddig bérelt II. kerületi lakást
Karácsony Gergely – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánytagok és országgyűlési képviselők után szerda délelőtt a budapesti főpolgármester és a kerületi polgármesterek is közzé tették friss, a 2022-es évre vonatkozó vagyonnyilatkozatukat.

Karácsony Gergely aktuális vagyonnyilatkozatában annyi a változás az előző évhez képest, hogy a főpolgármester eladta zuglói házát, és megvette azt a II. kerületi, 97 négyzetméteres lakást, amit korábban csak bérelt a családjával. A főpolgármesternek emellett Siófokon van nyaralója, amelynek szintén felerészben a tulajdonosa.

Továbbra is 1 millió forintot tart bankbetétben, és 30 millióra nőtt a banki tartozása, 9 millióval pedig egy meg nem nevezett magánszemélynek jön. Emellett még egy 2,38 milliós lakás-takarékpénztári megtakarítás szerepel a friss vagyonnyilatkozatában.

Tüttő Kata a leggazdagabb főpolgármester-helyettes, de csak Bősz Anettnek van autója

Felemás évet zárt Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes.

Tavaly még 1,8 millió forintja és 36 millió forintnyi devizája volt a bankban, a mostani vagyonnyilatkozata szerint ez 900 ezer forintra apadt.

A megtakarításai viszont nőttek: előző vagyonnyilatkozata szerint körülbelül 87 millió forintja volt állampapírokban, nyugdíjbiztosításban, egészségpénztárban és lakástakarékban, ami mostanra 103 millióra nőtt, és 50 ezer dollárnyi befektetési jegye is lett. Összefügghet azzal, hogy közben 84 millióról 118 millióra nőtt a hiteltartozása 2022-re. Korábbi vagyonnyilatkozatában földvásárlással magyarázta a hitelt. Tüttőnek továbbra sincs autója, és abban sincs változás a korábbi évhez képest, hogy ugyanúgy 15 ingatlanja van: ezek közül három budapesti, a másik tizenkettő pedig termőföld az ország különböző pontján.

Kerpel-Fronius Gábor megszabadult a 2021-ben vásárolt Hyundai I30-as autójától, így jelenleg nincs autója a momentumos főpolgármester-helyettesnek. Egy év alatt közel 4,5 millió forinttal apadt a bankszámlája (2 millió forint), a nyugdíjbiztosítása (3,2 millió forint) és az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett megtakarítása (7,56 millió forint) ugyanakkor tovább nőtt. A XIII. kerületben van egy 81 négyzetméteres lakása, Balatonszemesen pedig nyaralója.

Nem sikerült hibátlanul kitöltenie a friss vagyonnyilatkozatát, mert a milliós számok után odaírt még egy „e”-t, azaz ezret. Ez alapján több mint 10 milliárd forintra nőttek a nyugdíjbiztosítása, ami nem tűnik túl valószínűnek a tavalyi 9,5 milliós összeg után.

Kerpel-Fronius Gábor vagyonnyilatkozata – Fotó: Budapest.hu
Kerpel-Fronius Gábor vagyonnyilatkozata – Fotó: Budapest.hu

Kiss Ambrus sem gazdagodott meg az elmúlt egy évben. Bankszámláján 1,2 millió forint, egészségpénztárban 444 ezer forint megtakarítása van. A hiteltartozásából nem sokat sikerült törleszteni 22,9 milliót kell még befizetnie a banknak. A főpolgármester-helyettes felerészben tulajdonosa egy III. kerületi üdülőnek, és 2005-ben örökölt egy zalaegerszegi családi házat, az Új Egyenlőség folyóirat szerkesztőjeként havi 84 ezer forintot kap.

A főpolgármester-helyettesek közül egyedül a DK-s Bősz Anettnek van autója. Három éve vett egy 2010-es gyártmányú Toyota priust, megjegyzésként feltüntette, hogy hibrid. A Liberálisok elnökének nagyjából 1,12 millió forintos megtakarítása, 1,5 milliós nyugdíjbiztosítása, 1,5 milliós hiteltartozása és egy érdi háza van, aminek egyötöd részben a tulajdonosa.

Százmilliós megtakarítása van három polgármesternek

Horváth Csaba 5 millió forintot tudott félretenni tavaly, így már 165,3 millió forintos megtakarításról számolt be friss vagyonnyilatkozatában. A zuglói polgármesternek csak egy II. kerületi ház van a nevén, amit még 2000-ben épített.

A DK-s Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere két éve egy 196 négyzetméteres balatonfüredi nyaraló 60 százalékos tulajdoni részével gazdagodott. Mostani vagyonnyilatkozatában nem tüntetett fel újabb ingatlanvásárlást, ellenben többet tudott félretenni: tavaly még 77 ezer eurója (jelenlegi árfolyamon kb. 30 millió forint) és 15,7 millió forintja volt lekötve,

ez idénre 286 ezer euróra nőtt, ami átszámolva nagyjából 111 millió forintnak felel meg.

Szaniszlónak 2021-ben több mint 15 millió forint bevétele volt a különböző állampapírok és részvények után, tavaly csupán 10,7 milliót keresett ezekkel. Új bevételi forrásként tüntette fel vagyonnyilatkozatában a lakáskiadásból származó havi 129 ezer forintot. Egyébként 2021-hez képest nőtt a polgármesteri fizetése: bruttó 979 ezerről bruttó 1,3 millióra, költségtérítés címén pedig már nem bruttó 104 ezer helyett bruttó 175 ezret kap.

Autót vásárolt Wintermantel Zsolt tavaly decemberben, egy új Ford Galaxyba ruházott be. A Fidesz fővárosi frakcióvezetőjének két családi háza, két társasházi lakása és egy irodája van Újpesten, valamint nyaralótulajdonos Balatonlellén. 90 millió forintja van külön értékpapírokban, és 11 milliót tart bankbetétben. Vagyonnyilatkozatából az is kiderül, hogy 20 millió forint kölcsönt nem kapott még vissza, és egy 62,7 millió forintos üzletrészt sem fizettek ki neki. Mindezekkel együtt

több mint 180 millió forintnyi megtakarítása van.

Két céges érdekeltség szerepel a nyilatkozatban: 95 százalékban tulajdonosa a G.M. Grémium Kft.-nek és 25 százalékban az Altium Zrt.-nek, ahol üzletpolitikai szervezőként havi bruttó 620 ezer forintot keres. A BKK felügyelőbizottsági tagjaként még további 417 ezret vihet haza havonta.

Déri Tibor nemcsak a pártot, de lakást is váltott

Kispest MSZP-s polgármestere, Gajda Péter 2022 elején vásárolt egy 1300 négyzetméteres ingatlant Zalaegerszegen, azt azonban nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában, hogy milyen típusú ingatlanról van szó. Ezzel együtt összesen négy ingatlanja van a polgármesternek: egy XIX. kerületi családi ház, egy XIX. kerületi és egy VII. kerületi lakás. Nagy értékű ingósága, például kocsija továbbra sincs. Előző vagyonnyilatkozatában több ezer euró értékben szerepeltek értékpapírok, illetve 2,1 millió forint értékben állampapírok. Ezekből volt, ami eladott, de vásárolt is melléjük.

2021-ben 77,8 ezer eurót tartott lekötve a kispesti polgármester, most viszont 82,7 millió forintot tüntetett fel, tehát nőttek a megtakarításai. Tartozása akkor sem volt, és most sincs. Bruttó 1,3 milliós polgármesteri fizetése mellett 260 ezer forint jövedelme van még lakáskiadásból.

Déri Tibor nemcsak a Momentumot cserélte DK-ra 2022-ben, hanem nagyobb lakást is vett. Az újpesti polgármester eladta az 52 négyzetméteres ingatlanát, és vett helyette egy 120 négyzetméteres lakást tárolóval és teremgarázzsal, ugyancsak a IV. kerületben. A vásárlás után meg is ugrott a hiteltartozása, 7 millió helyett már 57,9 milliót kell törlesztenie a banknak. Már nem szerepel a vagyonnyilatkozatában a négy éve vásárolt Opel autója, a Toyotát viszont megtartotta. 3,7 millió forintja van nyugdíjpénztárban, és 3,1 milliót tart bankbetétben.

A VI. kerületet vezető Soproni Tamás 2022-ben megházasodott, és 500 ezer forintot kapott nászajándékba. Nincs ingatlanja, van viszont egy 17 éves Ford Focusa. 1,8 milliós megtakarítást és 110 ezer forintos hiteltartozást írt a vagyonnyilatkozatába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!