16 ezer hiányjelet rajzolnak a Hősök terére, ülősztrájk az iskolákban – kedden újra akcióznak a tanárok

2023. január 30. – 14:56

16 ezer hiányjelet rajzolnak a Hősök terére, ülősztrájk az iskolákban – kedden újra akcióznak a tanárok
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden, a szakszervezetek által meghirdetett egyhetes pedagógussztrájk utolsó napján lesz a szolidaritás napja. Január 31-én a szakszervezetek cselekvésre hívnak mindenkit, aki fontosnak tartja az oktatás jövőjét. „Mindaz, ami ma az oktatással kapcsolatos követelések, események körül és velünk, munkavállalókkal történik most, bármikor, bármelyik szakmát, munkavállalót elérheti. Ezért mondjuk: Állj ki magadért, kiállunk érted” – írják a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ) tartozó Nedolgozzingyen.hu-n. A dátumválasztás nem véletlen: kedden lesz egy éve, hogy a pedagógusok kétórás figyelmeztető sztrájkkal hívták fel a figyelmet a közoktatás problémáira.

Január 31-én a közoktatásban dolgozók mellett a szakképzésben dolgozók is sztrájkolnak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nekik kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett, reggel 8 és 10 óra között. A szakszervezetek azért kezdeményezték a szakképzésben dolgozóknál is a sztrájkot, mert tavaly egyeztetni akartak a kormánnyal az ágazatot érintő sztrájkköveteléseikről, de a kormány nem tárgyalt velük. Az érdekvédelmi szervezetek többek között azt szeretnék elérni, hogy a szakképzésben dolgozó pedagógusok is legalább a közoktatásban dolgozó tanárok illetményemelésével azonos fizetésemelést kapjanak.

A Hősök terén több mint 16 ezer hiányjelet fognak felrajzolni

Reggeltől az iskolákban nemcsak a tanárok, hanem a diákok is sztrájkolni fognak. Ők a már ilyenkor megszokott ülősztrájkkal vállalnak szolidaritást a pedagógusokkal.

Reggel 8:15-kor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) polgárai közül a „Műegyetemiek az oktatásért” csoport tagjai a Szent Gellért téren látványos megmozdulásra készülnek, ezzel szeretnék támogatni a pedagógusokat.

A Telexen ahogy eddig, úgy kedden is szeretnénk követni az oktatásban zajló eseményeket. Kérjük, küldjön képet az iskolában tartott ülősztrájkról vagy más akciókról, és írjon róluk pár sort a helyszín és az időpont feltüntetésével az ugyelet@telex.hu email címre. Köszönjük!

A Belügyminisztérium épülete előtt a szolidaritás napja alkalmából 10 órakor sajtótájékoztatót tartanak a közszféra dolgozóit képviselő szakszervezetek. Itt többek között a PDSZ, a rendvédelmi dolgozók szakszervezete, a védőnők szakszervezete és a szociális dolgozók képviselői is el fogják mondani a követeléseiket. A résztvevők azt kérik, hogy a közszférában dolgozó munkavállalók álljanak le egységesen öt percre, így mutatva szolidaritást a pedagógusokkal.

Délután 3-kor két demonstráció is kezdődik. A Hősök terén tanárok 16 140 hiányjelet akarnak felrajzolni a térre. Azért ennyit, mert ennyi pedagógus hiányzik a rendszerből, írja a Pedagógus Egység (PE) az esemény Facebook-oldalán. A lerajzolt jelek mind egy-egy hiányzó pedagógust fognak szimbolizálni.

Emellett az Egységes Diákfront és a Corvin Diákszövetség tüntetést szervez délután háromra a Külső-Pesti Tankerületi Központ elé. „Ahogy ígértük, idén sem hallgatunk el, és tovább folytatjuk az oktatásért a kemény harcot” – írták a Facebookon.

Az eseményeknek ezzel még nem lesz vége, mert este fél 7-kor kezdődik a Tanítanék Mozgalom évértékelő gálája a Trafóban, ahol 2022 oktatási eseményeit fogják értékelni a mozgalom képviselői. A színpadon olyan művészek fognak fellépni, mint Alföldi Róbert színész-rendező, Máté Gábor színész-rendező, Dés László zeneszerző.

A budapesti események mellett vidéki városokban is lesznek demonstrációk: például élőlánc Békéscsabán, tüntetés Győrben és autós blokád Miskolcon.

Az idei első sztrájktárgyalásnak nem volt eredménye

A pedagógusok érdekeit képviselő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) régóta azt szeretnék elérni, hogy az ágazatban azonnali, 45 százalékos fizetésemelés legyen, és hogy a tanárok heti 22-26 tanóráját 22 órában maximálják. A sztrájkkövetelések között szerepel a sztrájkjog helyreállítása, és most már a tanárok kirúgásának időpontját újraszabályozó kormányrendelet visszavonása is.

A múlt héten országszerte több iskolában szüntették be a munkát a pedagógusok, voltak, akik a törvényes sztrájkot, mások a polgári engedetlenséget választották. Éppen a szigorú szabályok miatt sokan kritizálják a sztrájktörvényt, mert a tanárok szerint ezek betartásával láthatatlanná válik a törvényes tiltakozásuk. Eddig 15 tanárt rúgtak ki, akik többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. Viszont az elbocsátások gyakorlata nehezen követhető, mert van olyan tanár, akinek már 100 órája maradt el, mégsem rúgta ki a tankerület. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem is fogja: egy új rendelet szerint a tankerületeknek nem kell 15 napon belül elbocsátaniuk azt, aki nem veszi fel a munkáját, ezt megtehetik a tanév végéig, augusztus 1-ig.

A kormánnyal egyelőre nem sikerült megegyezni a követelésekről. A Belügyminisztérium ugyan decemberben több mint 400 iskolaigazgatót és tanárt hívott meg egy egyeztetésre, de érdemi előrelépés itt sem történt. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár múlt héten tárgyalt a sztrájkbizottsággal, ahol főleg a bérekről volt szó, és az új teljesítménybérezés részleteiről. A pedagógus-szakszervezetek képviselői szerint a sztrájkkövetelések egyetlen pontjára sem reagált a kormány. És a tanárok egyébként sem csak a béreik növeléséért küzdenek, így nem elég a fizetésekről tárgyalni.

A kormány egyetért azzal, hogy a pedagógusoknak magasabb fizetést kellene kapniuk, de a nagyobb mértékű béremelést az uniós források megérkezéséhez kötötték. A kormánynak december 12-re sikerült megegyeznie a Magyarországnak járó uniós támogatásokról. Ha azok a pénzek megérkeznek, akkor már idén 20,8 százalékos béremelés jöhet az ágazatban, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!