Újabb fényoszlopok jelentek meg az országban

2023. január 15. – 06:42

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány nappal a Fejér megyében, Velence és Székesfehérvár környékén, továbbá a Balatonnál észlelt fényoszlopok után újra megjelent ez a látványos természeti jelenség a Dunántúlon. Ezúttal a déli országrészből, a Somogy és Baranya megye határán lévő Zselicből érkezett hír róluk.

A videót a Zselici Csillagpark készítette (itt a fényszennyezés hiány miatt Magyarországon egyedülállóan jó látható a csillagos égbolt, a Zselici Tájvédelmi Körzet így, Európában először, „nemzetközi csillagoségbolt-park” minősítést is kapott 2009-ben), és az Időkép számolt be róla először.

Fényoszlopok csak télen keletkeznek, és olyankor is viszonylag ritkán. A kialakulásuk hátterében két dolog áll: a környező települések fényhatása és a magasban érkező fagypont alatti, nedves levegő (mint korábban írtuk, jellemzően mínusz 5 fok alatti fagyok idején van esély fényoszlopokra). A csillagok vizsgálatánál egyébként zavaró fény a nagyobb méretű, hatszögletű, lapos jégkristályokról visszaverődve hozza létre a fénylő oszlopokat.

A Zselici Csillagpark egy másik érdekes légköri jelenséget is megosztott, azt már a Facebook-oldalán: egy igen látványos felhőfajtát lehetett a webkamerájukon megfigyelni. A nem túl költői Kelvin-Helmholtz-instabilitás a tenger hullámaihoz hasonló felhőfajták kialakulását eredményezte napkeltekor (a kép hátterében a Mecsek).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!