Fényoszlopok jelentek meg Fejér megyében az éjszaka

2021. január 9. – 09:11

frissítve

Fényoszlopok jelentek meg Fejér megyében az éjszaka
Fotó: Aradi Barna (Velence) / Időkép

Másolás

Vágólapra másolva

Velence és Székesfehérvár környékén többen látták és le is fotózták ahogy az éjszaka különös fényoszlopok jelentek meg az égen, írja az Időkép.

Mint az időjárási portál írja, a látványos és viszonylag ritkán látható jelenség az erős fagy miatt jött létre, többfelé ugyanis -5 fok alá hűlt a levegő.

A jelenség a naposzlopokhoz hasonló módon alakul ki, vagyis a fagyos légkörben lévő lapos jégkristályokról visszaverődő fény hozza létre a fényoszlopot.

Az Időkép szerint ehhez a légkör magasabb rétegeiben gyakran ideális körülmények alakulnak ki, a felszínen viszont más a helyzet. Ahhoz, hogy az utcai lámpák felett is megjelenjen extrém hidegre (-30 fok körül) van szükség, de ha megfelelőek a nedvességi viszonyok és elegendő kondenzációs mag van a légkörben, akkor -5, -10 fok is elég a kialakulásához.

Frissítés: Az Időkép kirakott egy videót, amiben az látszik, hogy a Balatonnál is látni lehetett a fényoszlopokat:

Mint írják, péntek este 7 és 10 óra között akár egy tucatnyi fényoszlopot is meg lehetett csodálni. A Fonyódon és Hajag-tetőn elhelyezett éjjellátó webkameráik látványos felvételeket készítettek a jelenségről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!