Azt nem tudom elképzelni, hogy 29 tanárt egyszerre rúgnak ki

2023. január 9. – 19:37

Azt nem tudom elképzelni, hogy 29 tanárt egyszerre rúgnak ki
A Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola polgári engedetlenségben részt vevő tanárai – Fotó: a tanárok jóvoltából

Másolás

Vágólapra másolva

„Folyamatosan azt éreztük, hogy lenéznek bennünket, és nem értenek meg, nincs megfelelő kommunikáció az oktatásirányítással”

– mondta lapunknak Bartakovics Andrea, a Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola pedagógusa, aki egyike annak a 29 tanárnak, akik hétfőtől polgári engedetlenségben vesznek részt az iskolában. Az intézményben összesen 35 pedagógus és négy pedagógiai asszisztens dolgozik, így a kieső tanárok száma miatt hétfőre rendkívüli tanítási szünetet rendelt el a fenntartó.

Szinte az összes szülő egyetértett velük

Bartakovics Andrea a Telexnek azt mondta, hogy a kollégáival együtt korábban is aktívan részt vettek a tiltakozásokban, igaz, eddig a törvényben meghatározott sztrájkot választották. Aztán hallottak a Tudásmenetről, amiben Miskolcról Budapestig sétáltak el többen az oktatásért. Majd mikor múlt szerdán megjelent a Belügyminisztérium tervezete a teljesítményalapú bérezésről, az „végképp kicsapta a biztosítékot”.

Ezután feltették maguknak a kérdést: „Csináljunk valamit?” Már csütörtökön 18-an jelezték, hogy igen, itt az idő cselekedni, végül estére 29-en csatlakoztak a január 9-től kezdődő polgári engedetlenséghez. Azért választották most a jogszabályban nem rögzített tiltakozási formát, mert a sztrájkot már nem lett volna idejük lejelenteni.

Bartakovics azt mesélte, hogy az igazgató megértette a problémájukat, ő is fáradt, mindenki kimerült. Szinte az összes szülő egyetértett velük. Azt mondta, nem kérdezték meg a többi kollégájuktól, miért nem állnak bele ők is a munkabeszüntetésbe: „Szerencsére különbözőek vagyunk, mindenki egyénileg vesz részt ebben.”

Hétfőn felügyelet sem volt az iskolában, de kedden már lesz, akik nem csatlakoztak az akcióhoz, ők vigyázni fognak a gyerekekre. Bár először határozatlan idejű polgári engedetlenséget hirdettek, végül hétfőn abban egyeztek meg, hogy csütörtöktől már tanítani fognak. Azt mondta, közeledik a félévzárás, sok a teendő.

A tiltakozó tanárok ebben a három napban csak olyan dolgokat csinálnak, amik a pedagógusok háttérmunkájához kapcsolódnak: dolgozatjavítás, órára készülés, speciális nevelés igényű gyerekek jellemzésének megírása. „Egy pedagógus munkaidejének fele nem a tanóra, hanem az összes többi” – magyarázta Bartakovics. Mikor megkérdeztük, hogy annak ellenére is elvégzik-e ezeket a munkákat, hogy a polgári engedetlenség miatt nem kapnak fizetést a három napra, azt mondta: „Hát, így jártunk. Mi szeretünk tanítani, tanítani akarnánk, ezek között a körülmények között ez nehéz.”

Azt nem tudja elképzelni, hogy 29 tanárt egyszerre rúgjanak ki

A tiltakozáshoz csatlakozó tanároknak az akciójukkal az a céljuk, hogy végre érdemi változást tudjanak elérni az oktatásban, Bartakovics szerint a megmozdulások országszerte folytatódni fognak ezért a célért.

Tavaly összesen 13 tanárt rúgtak ki azért, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben (és egy próbaidős pécsi tanár esetében is felmerült, hogy az indoklás nélküli elbocsátásában szerepet játszhatott a részvétele). Mivel a szentgotthárdi iskolában dolgozók eddig még nem kaptak figyelmeztetést, így az azonnali felmentéstől nem félnek. Mikor megkérdeztük Bartakovicsot, nem tart-e ennek ellenére attól, hogy a három nap után majd őt is elbocsáthatják az iskolából, azt mondta:

„Mivel ilyen sokan beleálltunk ebbe a tiltakozási formába, reménykedünk benne, hogy a tankerületi vezetők nem lépnek drasztikusan”.

Azt nem tudja elképzelni, hogy 29 tanárt egyszerre rúgjanak ki.

A polgári engedetlenség a jogban nem szabályozott munkabeszüntetési forma, de sok tanár azért választja mégis ezt a tiltakozást, mert a sztrájk alatt előírt elégséges szolgáltatások betartása láthatatlanná teszi a megmozdulásukat. Az oktatás jövőjéért aggódó tanárok, diákok, szülők régóta 9 pontos követelésükért harcolnak, de a kormány egyelőre nem tett érdemi lépéseket a valódi párbeszéd érdekében. A Belügyminisztérium ugyan decemberben több mint 400 iskolaigazgatót és tanárt hívott meg egy egyeztetésre, de ezzel nem mindenki volt elégedett: volt olyan résztvevő, aki szerint Pintér Sándor belügyminiszter itt megalázta a pedagógusokat, és tagadta az oktatási rendszer problémáit. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) január 23-tól egyhetes országos sztrájkot hirdetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!