Rendkívüli szünetet rendeltek el abban a szentgotthárdi iskolában, ahol 29 tanár kezdett polgári engedetlenségbe

2023. január 9. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

Rendkívüli szünetet rendeltek el hétfőn a Szentgotthárdi Arany János Általános Iskolában, mert 29 pedagógus kezdett polgári engedetlenségbe, írja az Ugytudjuk.hu

Szombaton írtuk meg, hogy a Szentgotthárdi Arany János Általános Iskola tantestületének 29 tagja úgy döntött, január 9-től határozatlan ideig tartó polgári engedetlenségbe kezd. A Telexhez eljutott, szülőknek címzett levélben azt írták, kénytelenek ezzel az eszközzel élni, hogy felhívják a figyelmet a magyar oktatási rendszer tarthatatlan állapotára. Azt is írták, hogy vállalják a polgári engedetlenséggel járó hátrányos következményeket.

Szombaton a hír megjelenése után levélben kerestük meg az iskolát, hogyan fogják tudni pótolni a kieső tanárokat. A levelünkre nem válaszoltak, de az Ugytudjuk.hu-nak az iskola igazgatója, Schleipfnerné Gáspár Andrea hétfőn azt mondta:

„Az iskolában 35 pedagógus dolgozik, 4 kolléga pedagógiai asszisztens. Nem lehet 29 kollégát pótolni, így a mai napra rendkívüli tanítási szünetet rendeltem el. Holnaptól felügyeletet biztosítunk tanulóinknak. Az oktatás január 12-étől folytatódik. Intézményvezetőként az elsődleges feladatom az iskola működésének biztosítása. Ennek érdekében a kollégákkal folyamatosan egyeztetek.”

Hétfőn levélben kerestük meg az iskola fenntartóját, a Szombathelyi Tankerületi Központot, arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen következményei lehetnek a tanárok munkabeszüntetésének. Ha válaszolnak, frissítjük a cikket.

Tavaly 13 pedagógust rúgtak ki a tankerületek azért, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. A polgári engedetlenség a jogban nem szabályozott munkabeszüntetési forma, de a tanárok azért választják mégis ezt a tiltakozást, mert a sztrájk alatt előírt elégséges szolgáltatások betartása láthatatlanná teszi a megmozdulásukat. Az oktatás jövőjéért aggódó tanárok, diákok, szülők régóta 9 pontos követelésükért harcolnak, de a kormány egyelőre nem tett érdemi lépéseket a valódi párbeszéd érdekében. Éppen ezért jelentette be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), hogy január 23-tól egyhetes országos sztrájk lesz ismét az oktatás jövőjéért.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!