„Pintér a végén megalázott és nevetségessé tett mindenkit”

2022. december 16. – 15:26

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez az egyeztetés olaj volt a tűzre, így folytatódni fognak a tiltakozások”

– mondta lapunknak Lendvai Emese, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium pedagógusa a Belügyminisztérium által összehívott oktatásügyi megbeszélés végén. A találkozón több mint 400 iskolaigazgató és tanár vett részt. Lendvai Emese úgy fogalmazott:

„Pintér a végén megalázott és nevetségessé tett mindenkit, tételesen végigment a problémákon, és tagadta azokat.”

Szerinte nem lehet konzultációnak nevezni a pénteki találkozót, főleg hogy egy kötött rendszer alapján lehetett csak felszólalni. Szerinte sokan csalódottan jöttek el, miközben bizakodva mentek oda. Úgy érezte, hogy a vidéki és a budapesti tanárok között sok különbség van, ez érződött a felszólalásokban is. Mikor arról kérdeztük, milyen volt Pintér Sándorral személyesen találkozni, azt mondta: a tévében látott arrogáns stílusát ugyanúgy hozta.

Lendvai Emese – Fotó: Simor Dániel / Telex
Lendvai Emese – Fotó: Simor Dániel / Telex

A vidék és a főváros közti eltérést hangsúlyozta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is. Szerinte a pénteki alkalom elsősorban egy gesztus volt, új dolgokat nem tudtak meg.

„Annyit igen, hogy megerősödött az a kép, hogy az egész rendszerben nagyon különbözőek az iskolák.”

De volt olyan is, aki ennek ellenére elégedetten távozott. Lapunknak az egyik résztvevő név nélkül azt mondta: eredményesnek tartják a megbeszélést, mert elmondhatták a problémáikat, bár semmilyen konkrétum nem hangzott el. Inkább összegyűjtötték a panaszokat, és azt ígérték: lesz folytatása a konzultációnak. Egy kistelepülés tanára szerint ebből az egyeztetésből elindulhat a párbeszéd, mert a kritikus véleményeket is meghallgatták a döntéshozók.

Az egyeztetés második részében Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár és Pintér Sándor belügyminiszter is beszédet mondott.

PDSZ: Ez a konzultáció nem nevezhető szakmai egyeztetésnek

Péntek délelőtt tíz órakor kezdődött el a köznevelési konzultáció a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, egészen fél 3-ig tartott az egyeztetés. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja is kevés konkrétumot tudott összegezni a konzultáció végén. Azt mondta, hogy a tanárok fizetéséről volt szó, de nem voltak egyértelmű kijelentések. „Mérőszámok alapján akarnak differenciálni a pedagógusok között.”

Ez a konzultáció nem nevezhető szakmai egyeztetésnek, nem érdemi párbeszéd látszik, hanem egy panasznap, ahol olyan felszólalók is voltak, akik a mostani rendszer jogos voltát igyekeztek alátámasztani

– így lehetett összefoglalni Nagy Erzsébet szerint a megbeszélés első felét. Akkor felszólalt az Oktatási Hivatal képviselője is, aki a digitális fejlesztésekről beszélt, majd Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ismertette a magyar oktatás nemzetközi eredményeit. Ezután 3-3 percig a meghívott intézményvezetők vagy tanárok kaptak szót.

Nagy Erzsébet – Fotó: Simor Dániel / telex
Nagy Erzsébet – Fotó: Simor Dániel / telex

A PDSZ Facebook-oldalán Nagy még arról beszélt, hogy sok volt a pró és kontra érv is. Például volt, aki azt mondta: a tanárok a diákokat tolják maguk elé a tiltakozásokban. De a legtöbben egyetértettek abban, hogy együttműködés kell, mert halaszthatatlan problémák vannak a közoktatásban.

Az esemény előtt a diákok át akartak adni egy levelet Pintér Sándor belügyminiszternek, aki azt nem vette át tőlük. Ezért Nagy Erzsébet személyesen vitte oda neki az asztalhoz, miközben mentek a hozzászólások. Ahogyan arról a Telex is beszámolt, reggel az egyetem épülete előtt sorfalat alkottak támogató szülők, diákok, pedagógusok, a Karinthy Frigyes Gimnázium tanárait megtapsolta a tömeg.

Nem lehetett tudni, pontosan ki lesz ott a konzultáción, és miről lesz szó

A december 16-ra meghirdetett eseményről előzetesen keveset lehetett tudni. Nem volt egyértelmű, hogy a kormányzat részéről kik lesznek ott a megbeszélésen, és egyáltalán, miről lesz szó. Az iskolaigazgatók, tanárok mellett a pedagógus-szakszervezetek egy-egy képviselője is elmehetett a megbeszélésre, de ők nem kaptak megszólalási lehetőséget.

A héten történt fejlemény volt, hogy a magyar kormány megállapodott az Európai Unióval, így megérkezhetnek az uniós pénzek, amelyekből a Fidesz-kabinet béremelést ígért a pedagógustársadalomnak. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón ismét azt ígérte:

amint megérkezik az uniós pénz, megemelik a pedagógusok bérét.

A kormány már régóta az EU-val való megállapodáshoz köti az ágazat béremelését. Ha megérkeznek az uniós pénzek, akkor három év alatt lépcsőzetesen növekednének a fizetések, és a pedagógusok bére 2025-re érné el a diplomás átlagbér 80 százalékát.

Csakhogy a tanársztrájkok korántsem csupán a bérek emelkedését tűzték ki célul; a pedagógus-szakszervezetek egyéb követeléseikről is tárgyaltak november elején Maruzsa Zoltán államtitkárral, de lényegi változást azóta sem sikerült elérni. A tanárok a fizetésemelés mellett régóta küzdenek az alacsonyabb munkaterhekért, a sztrájkjoguk visszaállításáért és az elbocsátott kollégáik visszahelyezéséért.

A tankerületek ugyanis ebben a félévben 13 tanárt bocsátottak el azért, mert ők többször is részt vettek a polgári engedetlenségben. A polgári engedetlenség egy törvényileg nem szabályozott munkabeszüntetési forma, ami a kormány szerint sérti a gyerekek tanuláshoz való jogát. A pedagógusok szerint éppen a kirúgások sértik ezt a jogot, és a polgári engedetlenségre azért van szükség, mert a törvényes sztrájk alatt olyan elégséges szolgáltatásokat kell biztosítani, amik betartásával láthatatlanná válik a tiltakozás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!