Tüntető tanárok várták Pintér Sándort a közoktatási konzultáción

2022. december 16. – 09:15

Másolás

Vágólapra másolva

Péntek délelőtt tíz órakor kezdődött a köznevelési konzultáció a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az oktatásügyért is felelős Belügyminisztérium által december 16-ra meghirdetett eseményen a minisztérium szerint négyszáz iskolaigazgató és tanár lesz majd jelen, és több tucat pedagógus fel is szólalhat majd – függetlenül attól, hogy aktívan részt vesznek-e a hónapok óta tartó tiltakozásokban, vagy sem.

A Belügyminisztérium csütörtökön cáfolta a Civil Közoktatási Platform értesülését, miszerint a fórumon csak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár fog részt venni, és közölték, hogy Pintér Sándor belügyminiszter is ott lesz.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) élő bejelentkezésén látszott, ahogy a tanárok érkeznek az eseményre, az egyetem épülete előtt pedig kisebb sorfalat alkottak a tiltakozó pedagógusok, szülők és diákok (az érkező karinthys tanárokat megtapsolta a sorfal).

Az esemény hivatalosan tíz órakor kezdődik és délután kettőig tart, a részt vevő tanároknak viszont a „védett személyek” érkezése előtt, negyed tízig be kellett menniük az épületbe.

A Hvg.hu élő közvetítésén látszódott, hogy Maruzsa Zoltán államtitkár és Rétvári Bence miniszterhelyettes fél tíz körül érkezett meg az eseményre. Rétvári az újságíróknak annyit mondott: A konkrét ajánlataikat már elmondták korábban.

Tíz perccel az esemény kezdete előtt megérkezett Pintér Sándor belügyminiszter is.

Bár az Egységes Diákfront egy tagja át akarta neki adni a csoport nyílt levelét, Pintér nem vette át. A miniszter a sajtónak nem nyilatkozott, a PDSZ-es Nagy Erzsébettel váltott néhány szót, majd bement az épületbe. A rendezvény nem sajtónyilvános.

A PDSZ videójában megszólaló Berta Bea (a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanára, aki a tanárok tiltakozásának egyik ismert arca) elmondta, ő nem kapott megszólalási jogot. Mint mondta, minden intézményből egy ember szólalhat fel, az ő iskolájukból csak az igazgató kapott felszólalási jogot.

A PDSZ információi szerint összesen húsz ember kapott háromperces felszólalási jogot.

A szakszervezet előzetes információi szerint az eseményen 21 százalékos béremelést jelenthetnek be, ami szerintük nem komoly ajánlat.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a helyszínen újságíróknak arról beszélt, korábban is meg lehetett volna tenni, hogy meghallgatják a pedagógusokat, de egy értelmes párbeszéd kezdetének tekinti a mai rendezvényt, ami persze önmagában biztosan nem oldja meg a közoktatás problémáit. Kérdésre azt mondta, nemcsak hogy lehet, hanem kell is, hogy legyen folytatása a mai konzultációnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!