Fogy a Jobbik frakciója, kilépett az egyik képviselőjük

2023. január 6. – 17:51

Másolás

Vágólapra másolva

Kilép a Jobbik parlamenti frakciójából és független képviselőként folytatja a munkát Varga Ferenc, akit a Jobbik roma jelöltként indított a tavalyi választásokon.

Varga a frakcióból való kilépését azzal magyarázza a Facebookon, hogy „a jelenlegi helyzetben minden ellenzéki pártnak a valódi, Fideszen túli alternatíva megteremtéséért kellene dolgoznia. A Jobbikban ugyanakkor ennek a feladatnak az elvégzése a mai napig várat magára.” Ő viszont állítása szerint nem akar tovább a csodára várni, így független képviselőként akarja folytatni.

Arról egyelőre nem ír Varga, hogy mi lesz a sorsa a továbbiakban. A Telex megkeresésére azt írta, civilként került a frakcióba, nem volt a Jobbik tagja. A későbbiekben viszont „nem zárkózom el egyetlen ellenzéki párttal való együttműködéstől sem, amennyiben ezen pártok egy, a Fideszen kívüli valós alternatíva megteremtésén dolgoznak”.

Kilépésével viszont egyre jobban fogy a Jobbik parlamenti frakciója: a választások után tíz képviselővel kezdtek, de mára csak nyolcan maradtak, miután Jakab Péter a nyáron kilépett a pártból. Emellett nemcsak a frakció, de maga a párt is fogy: az utóbbi időben sorra jelentik be a tagok, hogy kilépnek a Jobbikból: így tett például Stummer János és Rig Lajos is.

Az április 3-i választás legnagyobb vesztese ellenzéki oldalon egyértelműen a Jobbik lett. Míg 2018-ban a második legnagyobb frakciót tudták alakítani 26 képviselővel, addig a tavalyi választások után csak 10 képviselőjük jutott mandátumhoz. A Jobbik volt az egyetlen párt az ellenzéki összefogásban, ami egyetlen egyéni választókerületet sem tudott hozni, és a fővárosban egyetlen körzetben bukott az ellenzék, pont ott, ahol jobbikos jelölt indult. Hogy a Jobbik hogy jutott ide az elmúlt négy évben, azt ebben a cikkben próbáltuk megfejteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!