Az élelmiszerárstop megszüntetését kéri a nemzeti kereskedelmi szövetség

2023. január 2. – 06:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, mivel nyilvánvalónak látják, hogy az intézkedés nem érte el célját – írja az Atv.hu a híradójuk riportja nyomán. A szövetség főtitkára, Neubauer Katalin az ATV-nek azt mondta: a háború, az aszály és az energiaárak emelkedése miatt fenntarthatatlanul súlyos pluszterheket jelent a boltosoknak, hogy a hatósági áras termékeket még mindig a 2021. október 15-ei árakon kell forgalmazniuk.

A szövetség szerint „nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség”, ezért mielőbb tárgyalásokat kezdeményeznek a döntéshozókkal. Érvük az is, hogy „nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében”, ezért kérik „a lehető legrövidebb időn” belüli megszüntetését. Ami tény: arra egyáltalán nincs bizonyíték, hogy az árstopok összességében fékeznék a rekordszinten álló élelmiszer-inflációt, sőt, éppen ennek az ellenkezője látszik kirajzolódni.

Az MNKSZ a honlapja szerint „a hazai kiskereskedelmi tevékenységet folytató kis és középvállalkozások” érdekeinek képviseletére létrehozott szervezet. Az élelmiszer-kereskedők közül a szervezet tagja a CBA, a Manna, a Roni, a Príma és a Reál hálózat is.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója is azt mondta az ATV-nek, hogy a kereskedőknek nagy terhet jelent az ársapka, miközben a rögzített árú termékekre továbbra is nagy, sőt, egyre nagyobb az igény. „Az árstop bevezetésének az elején nem is volt olyan nagy mértékű ez a nyomás, de ahogy telnek-múlnak a hónapok, egyre nagyobb az igénytöbblet” – mondta.

Fodor Attila szerint a legnehezebb helyzetben a vidéki kis és családi vállalkozások vannak. A nagyobb láncok ugyanis a több ezer termékükön szét tudják osztani az árstop okozta veszteséget, a kisboltoknak viszont nincs ilyen lehetőségük.

Hornyák József, a Portfolio makroelemzője azt mondta az ATV-nek: a tavalyi első féléves adatokból kalkulálva „akár több mint négyezer kisbolt is bezárhatott” a múlt évben. Szerinte idén sem várható kedvező változás ebben, legalábbis a szakértők 2023-as inflációs előrejelzései alapján.

A kereskedők helyzetét tovább nehezíti, hogy – mint lapunk is megírta – január 13-tól olyan készletezési szabályt írtak elő nekik, amely értelmében a hatósági áras termékekből az átlagos készlet kétszeresét kell tartaniuk. Piaci szereplők és közgazdászok is kritizálták a döntést, lapunknak egy megszólaló azt mondta: „Hoznak egy rossz intézkedést, amit aztán újabb rossz intézkedésekkel akarnak korrigálni”, míg a Portfoliónak névtelenül nyilatkozó szakmai forrás arról beszélt: „a magyar ipar nem fogja tudni teljesíteni a kétszeres rendelést az árstopos termékekből”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!