Beleremeghet az Európai Parlament a vesztegetési botrányba

2022. december 21. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament (EP) eddigi legnagyobb korrupciós botránya bontakozik ki az idén megválasztott egyik alelnöke, Eva Kaili korrupciós gyanú miatti őrizetbe vételéből. A gyanú szerint a házkutatásokon előkerült, bőröndökben, táskákban talált, 1,5 millió eurónyi készpénz Katarból érkezhetett, az ország imidzsének javítására. Az ügy kirívó, de a vesztegetéssel elért befolyás rendszerszintű veszélyét jelzi. Az Európai Parlament reformokat ígér, ami a Katargate pozitív hozadéka lehet, ám az ügy muníciót adhat az EU-szkeptikus erőknek is.

Orbán Viktor a Twitteren élcelődött a korrupciós botrányba keveredett EP-n. A mémnyelvbe sűrített lényeg nagyjából annyi: a magyar miniszterelnök szerint az EP a saját háza táján söprögessen, mielőtt másokért kezd el aggódni. Ezt egyébként meg is teszik, szorgosan söpröget mindenki: miután Belgiumban pénzmosás, korrupció és bűnszövetkezetben való részvétel vádjával vizsgálati fogságba helyezték Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti képviselőt, az EP elnöke azonnali hatállyal felfüggesztette Kaili alelnöki hatáskörét, a végleges eltávolításáról pedig jövő héten fog szavazni az uniós törvényhozó testület.

És nemcsak az EP, a görög hatóságok is teszik a dolgukat, hétfőn befagyasztották Kaili vagyonát. Az intézkedés Kaili rokonaira is vonatkozik, és bankszámlákra, megtakarításokra, vállalatokra, illetve más pénzügyi vagyoneszközökre terjed ki.

A katari miniszterelnök egyébként a vb-döntő előtt Orbán Viktort és Csányi Sándort fogadta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!