Orbán Viktor a Twitteren vicceskedik, mémel, röhög a korrupciós botrányba keveredett EP-n

2022. december 12. – 13:05

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztették a korrupciógyanúba került EP-képviselő alelnöki hatáskörét – írtuk meg vasárnap a Telexen is, sokat pedig a magyar miniszterelnök sem késett a reakcióval, hétfő reggel ezzel a Ronald Reagan-mémmel kívánt jó reggelt az Európai Parlamentnek a Twitteren:

A mondat annyit jelent: „És akkor azt mondták”, az alsó pedig azt: „Az EP-t komolyan aggasztja a magyarországi korrupciós helyzet”.

A mémnyelvbe sűrített lényeg nagyjából annyi: a magyar miniszterelnök szerint az EP a saját háza táján söprögessen, mielőtt másokért kezd el aggódni.

Ezt egyébként meg is teszik, szorgosan söpröget mindenki: miután Belgiumban pénzmosás, korrupció és bűnszövetkezetben való részvétel vádjával vizsgálati fogságba helyezték Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti képviselőt, az EP elnöke azonnali hatállyal felfüggesztette Kaili alelnöki hatáskörét, a végleges eltávolításáról pedig jövő héten fog szavazni az uniós törvényhozó testület.

Nemcsak az EP, a görög hatóságok is teszik a dolgukat, hétfőn befagyasztották Kaili vagyonát. Az intézkedés Kaili rokonaira is vonatkozik, és bankszámlákra, megtakarításokra, vállalatokra, illetve más pénzügyi vagyoneszközökre terjed ki – írja az MTI.

A belga ügyészség szerint Katar Kailin keresztül komoly összegekkel és értékes ajándékokkal próbálta lefizetni az uniós parlament több magas rangú tagját, hogy számára kedvező döntések szülessenek az uniós törvényhozásban. Kailira nem vonatkozik a parlamenti mentelmi jog, miután a törvény szerint nem lehet hivatkozni a mentességre olyan esetben, amikor az Európai Parlament valamely tagját tetten érték bűncselekmény elkövetése közben. Kaili 2014 óta EP-képviselő, és idén január óta volt az uniós parlament alelnöke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!