Felfüggesztették a korrupciógyanúba került EP-képviselő alelnöki hatáskörét

2022. december 11. – 15:04

Másolás

Vágólapra másolva

Két napja írtunk arról, hogy a belga sajtó szerint korrupciógyanú miatt őrizetbe vették az EP egyik alelnökét, az akció oka, a Katar által az Európai Parlamentben folytatott lobbitevékenységével kapcsolatos nyomozás része lehet.

Ma pedig belga ügyészségi forrásokra hivatkozva az MTI megírta, hogy Belgiumban vizsgálati fogságba helyezték Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti képviselőt és további három gyanúsítottat.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy döntött,

hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Eva Kaili alelnöki hatáskörét.

A végleges eltávolításáról az uniós törvényhozó testület a jövő heti plenáris ülésen fog szavazni.

Kaili a közelmúltban Katart „munkajogok éllovasának” nevezte, miután találkozott az ország munkaügyi miniszterével, annak ellenére, hogy a stadionépítések körülményei miatt komoly nemzetközi aggodalmak merültek fel.

A Politico szerint pénteken a belga szövetségi rendőrség 16 razzia során öt olyan személyt talált, akik szerintük „bűnszervezet, korrupció és pénzmosás gyanúját keltik”. A házkutatások során 600 ezer eurónyi készpénzt, telefonokat és számítógépeket is lefoglaltak. Kezdetben nem merültek fel nagy nevek a listán, mindaddig, amíg az Európai Parlament egyik vezetője, Eva Kaili szocialista EP-képviselő is őrizetbe került. A Transparency International vezetője szerint a katari botrány lehet az állítólagos korrupció „legkirívóbb esete” az Európai Parlamentben az elmúlt években.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!