Próbaideje alatt, indoklás nélkül bocsátottak el egy pécsi tanárt, miután polgári engedetlenségben vett részt

2022. december 20. – 16:49

Próbaideje alatt, indoklás nélkül bocsátottak el egy pécsi tanárt, miután polgári engedetlenségben vett részt
Tüntetés a pécsi Széchenyi téren – Fotó: Gűth Ervin
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Azonnali hatállyal megszüntették a pécsi művészeti középiskola egyik polgári engedetlenségben részt vevő tanárának közalkalmazotti jogviszonyát. Ezzel az első vidéki, összességében a tizennegyedik pedagógus került hasonló helyzetbe nem sokkal karácsony előtt.

A Pécsi Tankerületi Központ vezetője kedd délelőttre hívta be Tölgyfa Gergelyt, a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum oktatóját. A drámajátékot és színészmesterséget tanító Tölgyfán kívül még hatan jelentettek be december elején határozatlan idejű polgári engedetlenséget, ekkor ők kezdeményeztek tárgyalást a tankerület vezetőjével, aki fogadta is őket, de egyelőre csak Tölgyfát kérte be a munkáltatója.

A pécsi művészeti középiskola néhány tanára a helyi pedagógustüntetések legaktívabb szervezői közé tartoztak. Novemberben a város főterén tartották az elmúlt hónapok egyik legnagyobb tüntetését, ennek egyik levezetője is Tölgyfa Gergely volt.

A művészetiben jelenleg próbaidejét töltötte, így lehetséges volt indoklás nélkül is azonnali hatállyal felfüggeszteni a munkaviszonyát. Nem érte meglepetésként, arra számított, hogy a próbaideje végével, azaz december 22-től lépik meg ezt. Konkrétumok nélkül, de az előzetes beszélgetésen már felmerült az is, hogy vagy így, vagy közös megegyezéssel szüntessék meg a jogviszonyt.

Tölgyfa Gergely a november 17-i pécsi tüntetésen – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Tölgyfa Gergely a november 17-i pécsi tüntetésen – Fotó: Gűth Ervin / Telex

Tölgyfa Gergely egyébként minden egyes polgári engedetlenséggel csinált egy miniakciót is, és szerinte egyértelmű, hogy a kirúgása ennek következménye. Búcsúajándékot is adott, egy színház-pedagógiakönyvet Szabadságprojekt az iskolában címmel, míg a tankerület vezetőjének egy házi készítésű natúr szappant, amiben egy darab szárított narancshéj van.

Beszéltünk Bosák Leventével is, aki kollégájával közösen vesz részt a polgári engedetlenségben, és egyébként a művészeti középiskola intézményvezető-helyettese. Szerinte a tankerületek nem tudnak mit kezdeni a polgári engedetlenkedőkkel. „Ha egyikünkkel történik valami, akkor elvileg mindenkivel ugyanannak kellene történnie” – teszi hozzá. Ők folytatják a tiltakozást.

Az ügyben megkerestük a Pécsi Tankerületi Központ szeptemberben kinevezett új vezetőjét, Tóth László Ákost is, aki korábban a Pécsi Egyházmegye közoktatási főmunkatársa volt. Azt szerettük volna megtudni, hogy mi a döntés oka, és számíthatnak-e további pedagógusok elbocsátásokra a közeljövőben. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a pécsi tankerülethez tartozó intézményekből hányan jelentettek polgári engedetlenséget, illetve ezek közül mennyinél van még ez folyamatban. Amint érkezik válasz, beszámolunk róla.

Frissítés: A pécsi művészeti középiskola még polgári engedetlenséget folytató öt tanára közös nyilatkozatot tett ki nyilvános Facebook-oldalaikra, profiljukra: folytatják a december 5-én megkezdett határozatlan idejű polgári engedetlenséget, egyúttal kérik az egyenlő bánásmódot. És azt is tételesen felsorolják, hogy eddig hány tanórát érintett a tiltakozásuk.

Frissítés (2022.12.21.): Válaszolt a Telex megkeresésére a pécsi tankerület igazgatója, annyit közölt, ami korábban a cikkünkben is szerepelt: egy próbaidejét töltő dolgozó közalkalmazotti jogviszonyát szüntették meg, amit a jogszabályok értelmében nem kell indokolni. Érdemi válaszok esetén azokról is beszámolunk.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!