Pécsen az elmúlt hónapok legnagyobb tüntetése volt csütörtökön

2022. november 17. – 19:25

Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hónapok legnagyobb tüntetését már a frissen alapított Pécsi Oktatási-Nevelési Társulás (PONT) szervezte a városban. Három irányból nagyjából 1500-2000 fő jelent meg a város főterén, hogy közösen tiltakozzanak a közoktatásban uralkodó kilátástalanság ellen.

A szervezők előzetesen három gyülekezési pontra (Kossuth tér, Barbakán, Búza tér) irányították a város különböző intézményeiből érkező tüntetőket. A vonulás előtt közös szerepjátékokkal mozgatták meg a résztvevőket, amivel a tanárok és a diákok terheltségének és az oktatás problémái miatt a szülőkre nehezedő gondoknak adtak hangot.

Fotó: Gűth Ervin
Fotó: Gűth Ervin

A Kossuth téren jött össze a legynagyobb tömeg, nagyjából 600-700 tüntető indulhatott meg fáklyásokkal az élen, hogy a Széchenyi téren közösen gyújtsanak meg egy lángot. Sípokkal, kereplőkkel, rengeteg transzparenssel felszerelkezve és az elmúlt hónapokban megismert jelszavakat (például: „Nincs tanár, nincs jövő”) skandálva vonultak a tér aljáig, ahol bevárták a Búza térről érkező tömeget. Az északi irányból érkezőkkel kiegészülve a Széchenyi tér kétharmadát töltötték meg a résztvevők.

A tüntetésen két felszólaló pécsi tanár, Spanicsek Valentina és Tölgyfa Gergely a pedagógusok, szülők, diákok 9 követelését kreatív elemekkel és a tiltakozókat bevonva olvasta fel. Elhangzott, hogy a mai megmozdulást szervező csapat azért állt össze, mert látták, hogy valamilyen közös fórumot kell teremteni a tiltakozásoknak a városban. Aztán felvették a kapcsolatot hasonlóan gondolkodó szegedi tanárokkal. Aztán egyre több városban jelentettek be tiltakozást, így lehetett országos ez a mai esemény. A tüntetés egy pontján, telefonon jelentkeztek be a pécsiek a szegedi tüntetőknek. Nem maradt el a Mi vagyunk a grund közös éneklése sem. A tüntetés végén azt is bejelentették, hogy Pécsi Oktatási-Nevelési Társulás néven alapítottak szervezetet, ami a jövőben összehangolja majd a különböző megmozdulásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!