Tanárok a Tanárokért: 840 pedagógus vett részt a polgári engedetlenségben

2022. december 3. – 09:49

Tanárok a Tanárokért: 840 pedagógus vett részt a polgári engedetlenségben
Diákok demonstrálnak tanáraikért. Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Tanárok a Tanárokért Facebook-csoport szombati összesítése szerint az utóbbi két napon

26 vidéki és 62 fővárosi intézményben összesen 840 pedagógus kezdett munkabeszüntetésbe.

„De itt nem állunk meg, sőt most kezdjük csak igazán! Ma 17 órára tüntetést szervezünk a Klebelsberg Központ elé, ahova várunk minden felelős állampolgárt, hiszen az oktatás mindannyiunk közös ügye” – írják.

A délutáni tüntetésről beszámolunk a Telexen.

Miért tüntetnek?

Szerdán újabb nyolc tanárt bocsátottak el az állásából a polgári engedetlenségben való részvétel miatt, közülük hatan a Karinthy pedagógusai. Az elmúlt két napban ezért kiújultak az iskolai tiltakozások – a pénteki eseményeket ebben a cikkünkben foglaljuk össze.

Csütörtökön aztán az ország legjobb gimnáziumában, a Fazekasban 14 tanár kapott figyelmeztetést polgári engedetlenség miatt. A Fazekasban újdonság volt, hogy a figyelmeztetéseket ezúttal nem a tankerület küldte, hanem az igazgató aláírásával kapták meg a tanárok az iskola saját fejléces papírján. Emögött feltehetően a felelősség alsóbb szintre hárítása mutatkozik meg a hivatalok részéről. Korábban ugyanis a munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi vezetők küldték ki ezeket a leveleket, de a figyelmeztetések és elbocsátások miatt több tüntetést is tartottak például a Belső-Pesti Tankerületi Központ és a Külső-Pesti Tankerületi Központ irodája előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!