A Transparency jogi igazgatója és az Átlátszó főszerkesztője is bekerült a Korrupcióellenes Munkacsoportba

2022. december 01. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Az Integritás Hatóság csütörtökön létrehozta a Korrupcióellenes Munkacsoportot, amely december 13-án tartja alakuló ülését – derült ki a hatóság közleményéből.

A hatóság mellett konzultatív szerepet betöltő testület 21 tagú. Ebből tíz tagot az állami szervek delegáltak, tízet pedig pályázati úton választottak ki a nem kormányzati szereplők közül.

A nyílt pályázatra összesen 24-en jelentkeztek, 6 civil szervezet és 18 magánszemély. A pályázati kiírás értelmében a részvétel feltétele volt az alábbiak közül egy vagy több területen szerzett tapasztalat: korrupció megelőzése és korrupció elleni küzdelem, átláthatóság, közbeszerzési eljárások, a munkacsoport feladataihoz kapcsolódó emberi jogok védelme, valamint bűnüldözés. A közlemény szerint az összes pályázó civil szervezet megfelelt a feltételeknek.

A Korrupcióellenes Munkacsoport nem kormányzati tagjai:

  • Dr. Bodoky Tamás Richárd (atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.)
  • Essősy Zsombor (Magyar Közgazdasági Társaság)
  • Dr. Fázsi László
  • Dr. Fonyódi Krisztián
  • Dr. Gyulai-Schmidt Andrea (Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége)
  • Dr. Ligeti Miklós Zoltán (Transparency International Magyarország)
  • Reszkető Petra (Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet)
  • Sándor Tamás
  • Dr. Várady Szilvia
  • Dr. Vincze Orsolya Júlia (K-Monitor Közhasznú Egyesület).

A konzultatív testületet az Integritás Hatóság elnöke, Biró Ferenc vezeti. Az Integritás Hatóság közleménye szerint a résztvevők a meghívóval együtt a napirendet és az ügyrendi javaslatot is megkapják, amit előzetesen véleményezhetnek.

Október elején több korrupcióellenes törvényjavaslatot is megszavaztak a parlamentben, hogy az Európai Bizottság kifizesse visszatartott pénzeket. Ekkor döntöttek korrupcióellenes munkacsoport felállításáról, ami azután szűnt meg, hogy 2013-ban kiléptek a civil szervezetek (például a Transparency International). Az információs szabadságról szóló törvény módosítása után úgy látták, hogy „a kormány vezetői részéről nincs valódi szándék a korrupció visszaszorítására”.

Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy vajon Patyomkin-intézmény, vagy valódi korrupcióellenes fegyver lesz az új hatóságból. Az Integritás Hatóság vezetőit november 4-én nevezték ki, az alakuló ülést november 18-én tartották. Ennek ellenére az ellenzéki pártokat és a sajtót zárt ajtók fogadták a hatóság címén.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!