Hét hónappal meghosszabbította a kormány a háborús veszélyhelyzetet

2022. november 29. – 05:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elhúzódó orosz–ukrán háborúra készül a magyar kormány, 210 nappal, azaz hét hónappal meghosszabbították a háborús veszélyhelyzetet. Ez azt jelenti, hogy 2023. június végéig rendkívüli felhatalmazást kap a kormány az Országgyűléstől, és olyan rendeleteket fogadhat el, amelyekkel felfüggesztheti bizonyos törvények alkalmazását.

Az erről szóló kormányrendelet hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben. Az indokolás szerint „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása és kezelése érdekében” van szüksége a különleges jogrendre.

Orbán Viktor május 24-én jelentette be, hogy aznap éjféltől háborús veszélyhelyzet lesz. A miniszterelnök ezt azzal magyarázta, hogy a szomszédban háború zajlik, egy olyan háború, „amelynek még senki sem látja a végét”, és ezért szerinte mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség. Ezzel az indoklással módosították májusban az Alaptörvényt, ami kiegészült azzal, hogy

humanitárius katasztrófa vagy szomszéd országban zajló fegyveres konfliktus esetén is el lehet rendelni ezt az állapotot.

Októberben fogadta el az Országgyűlés azt a javaslatot, amely alapján november 1-jétől a korábbi 30 helyett már 180 napra is kérheti a kormány a rendkívüli felhatalmazást, és ezt akárhányszor meghosszabbíthatja.

Legutóbb október végén – még a fenti törvény hatályba lépése előtt – hosszabbította meg 30 nappal veszélyhelyzetet a kormány.

A veszélyhelyzet a magyar jogrendben egy úgynevezett minősített időszak, amiben különleges jogrend lép érvénybe. Ez azt jelenti, hogy a kormány veszélyhelyzetben olyan rendeleteket fogadhat el, amelyekkel felfüggesztheti bizonyos törvények alkalmazását.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!