Ha elismerné Fekete Dávid a teljes vádat, 7 évet kapna, de ő nem ismer el semmit, februárban tehet vallomást

2022. november 21. – 13:28

Ha elismerné Fekete Dávid a teljes vádat, 7 évet kapna, de ő nem ismer el semmit, februárban tehet vallomást
Dr. Kaposi Gergely ügyvéd a vád törvénytelenségére hivatkozott – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú és kimerítőnek ígérkező tárgyalássorozat nulladik napját tartották Győrben a csalásokkal vádolt Fekete Dávid énekes ügyében. Az ügyész megtette mértékes indítványát arra az esetre, ha a vádlott teljes egészében elfogadja a vádat. Ő viszont abból semmit nem fogad el.

Különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más bűntettek miatt áll bíróság előtt Fekete Dávid, aki ellen idén nyáron emelt vádat a Győri Járási Ügyészség. Az előkészítő ülésen bizonyítást – annak rendje – szerint még nem tartottak, ez a főbb indítványok ideje, és kiderül: kér-e tárgyalást a vádlott.

Ha mind a 21 vádpontot elismerte volna, akkor a Győri Járásbíróság számára a plafon az ügyész által megajánlott 7 év lenne. Így viszont 5-től 15 évig tartó szabadságvesztés a keret, vagyis a középmérték 10 év.

Sértettek és rendőrök a teremben

Az előkészítő ülésen a sajtó mellett a sértettek közül is többen jelen voltak, hogy szemébe nézhessenek a vádlottnak, aki 2021. május elejétől letartóztatásban ült több mint egy éven át. Idén mehetett haza nyomkövetővel a lábán, továbbra is bűnügyi felügyelet alatt áll. A sértettek nyilvánvaló haragja miatt az esetleges balhéra is fel kellett készülni, ezért rendőrök ültek a tárgyalóban – de egyetlen hangos szó nélkül zajlott le a „nulladik nap”.

Dr. Szeredi András bíró vezeti a hosszúnak ígérkező bizonyítást – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Dr. Szeredi András bíró vezeti a hosszúnak ígérkező bizonyítást – Fotó: Laczó Balázs / Telex

A védelem a vád törvénytelenségére hivatkozott, és kifogást emelt például azért, mert

„a vádirat csak annyit tartalmaz, hogy egyelőre tisztázatlan körülmények között tulajdonította el a járműveket”.

„De akkor pontosan mit is kell cáfolni, bizonyítani, mire kell reflektálni?” – tette fel a kérdést Fekete Dávid ügyvédje, akivel egybecsengően nyilatkozott aztán az énekes is. Az ügyészség képviseletében dr. Hegedüs Attila erre úgy reagált: „Az elkövetési körülményekről egyetlen ember tud nyilatkozni, maga Fekete Dávid. De másfél év nem volt elég neki arra, hogy érdemi védekezéssel álljon elő”.

Miről szól a vád?

Az ügyész a vádnak ezúttal csak a lényegét ismertette, e szerint Fekete Dávid a kezdetekben – 2017-ig – eredményesen működtette a cégét, de aztán kölcsönökre szorult. Egy idő után pontosan tudhatta maga is, hogy a pénzt nem fogja tudni visszafizetni. Magánszemélyeket, cégeket, bankokat csapott be, többen jelentős kártérítésre tartanak igényt, s a vád szerint még akkori feleségét is megvezette, akinek a nevére vették fel a komolyabb összegű hitelt.

Az eddig feltárt legtöbb eset 2018-ban történt, például lízingszerződést kötött a vád szerint egy bankkal két autó finanszírozására, a lízingdíj az egyiknél mintegy 2,8 millió Ft volt, a másiknál 4,5 millió. Ő nem fizetett, a bank felmondta a szerződést, s követelte a kocsikat, de hiába. Több mint 7 millióval ma is tartozik nekik. Ekkoriban történt a híressé vált 55 milliós kárt okozó eset is, amikor egy győri hölgytől – valami telekvásárlásban rejlő lehetőséggel kecsegtetve őt – háromszor is hitelt kapott. A pénzt azóta sem törlesztette, nyilván eleve nem is tudta volna.

A vádlott és Dr. Hegedüs Attila ügyész, aki hét évet ajánlott a teljes beismerés esetére – Fotó: Laczó Balázs / Telex
A vádlott és Dr. Hegedüs Attila ügyész, aki hét évet ajánlott a teljes beismerés esetére – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Az adósságspirálban vergődve a legnagyobb kárt egy banknak okozta 2020-ban. Hozzátartozója nevére vett egy céget januárban, mert sajátjára – hitelképtelensége miatt – nem írathatta. Nem sokkal később a cég 73 milliós kölcsönt vett fel, és a pénzből az énekes 71 milliót adogatott oda az őt szorongató károsultaknak. Az átutalásokat ő is intézte, rokonát nem tájékoztatta a részletekről.

Az erkölcsileg legsúlyosabban elítélendő tette a gyanú szerint pedig az volt, amikor adósságokban vergődő cégét 30 ezer forintért átruházta egy rákos betegre, pontosan tudva, az illető végstádiumban van, így bizonyosan nem működtetheti a kereskedést. Azóta a férfi meg is halt.

A teljes elkövetési érték és az okozott kár együtt meghaladja a vád szerint a 320 millió forintot.

Miután valamennyi sértetti képviselő nyilatkozott, akkor került sor Fekete Dávidra, aki otthon hagyta személyi igazolványát és lakcímkártyáját, ezért bemondta adatait: „születtem 1986-ban…” Végül a bíró kérdésére – „bármelyik bűncselekményt elismeri-e?” – a válasz „nem” volt.

Az első tárgyalást februárban tartják.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!