Bloomberg: Tovább tolódhat a 3000 milliárd forintnyi EU-pénz jóváhagyása

2022. november 17. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Bloomberg meg nem nevezett EU-s diplomatákra és hivatalnokokra alapozott információi szerint az Európai Bizottság valószínűleg mégsem fogja a jövő héten, november 22-én tárgyalni a magyar helyreállítási programokat. Ugyanezt írta a Népszava is, szintén meg nem nevezett parlamenti forrásokra hivatkozva. A magyar kormány még nem kapott hivatalos értesítést a halasztásról, addig pedig Navracsics Tibor fejlesztési miniszter nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Ha a Bloomberg és a Népszava értesülései helyesek, és ez a tárgyalás valóban túlcsúszik a november 22-i bizottsági ülésen, akkor az uniós pénzügyminisztereknek aligha lenne ideje értékelni a bizottsági ajánlást az év utolsó, december 6-i ülésük előtt. Márpedig az eredeti tervek szerint ezen az ülésen hagynák jóvá feltételesen a magyar helyreállítási tervet, illetve határoznának a jogállamisági eljárás keretében felfüggeszteni javasolt pénzek sorsáról az EB ajánlása nyomán. Az idevágó döntéseket még 2022-ben meg kell hozni ahhoz, hogy másként az EU helyreállítási alapjából Magyarországra megítélt 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) hetven százaléka elveszhet.

A jogállamisági eljárásban befagyasztani tervezett 7,5 milliárd euróról (3000 milliárd forint) történő idei döntésre uniós jogszabály kötelezi az illetékes testületeket.

Egyébként Eric Mamer, a Bizottság vezető szóvivője a Bloombergnek azt mondta, hogy még nincs hivatalos döntés az időpontról.

A Bloombergnek megszólaló uniós diplomaták szerint a tagállamok – köztük Hollandia, Svédország, Finnország és Dánia – világossá tették, hogy időre van szükségük a magyar terv megfelelő értékeléséhez, és hogy nemzeti eljárásaikat előzetesen le kell zárniuk. Azt is mondták, hogy szerintük egyre nehezebb a magyar gazdaságélénkítési tervet függetleníteni más témáktól, köztük az Ukrajnának szánt új, 18 milliárd eurós csomagtól és a társasági adó minimumára vonatkozó javaslattól. Ezek közül egyiket sem támogatja Magyarország.

A prioritásuk az, hogy jóváhagyják az Ukrajnának szánt forrásokat, és Magyarországot is rávegyék, hogy ehhez hozzájáruljon – mondta a Bloombergnek nyilatkozó diplomata, megjegyezve, hogy Kijevnek minden perc számít.

Frissítés 14 órakor: A Reuters szerint november 29-én lesz a tárgyalás. Továbbá, egy magas rangú, szintén meg nem nevezett uniós tisztviselőre hivatkozva azt írják, hogy a tisztviselő szerint a magyarok „meg fogják kapni a pénzt, de nem komoly feltételek nélkül”.

Mi ez a pénz? Miért fontos?

Az Európai Bizottság szeptemberben javasolt nagy mértékű pénzmegvonást Magyarországgal szemben a jogállamiság elveinek megsértései miatt, de a döntést az Európai Unió Tanácsára bízták. Így az uniós szakminiszterekből álló Tanács szavazásán dőlhet el, hogy a magyar kormány hozzáférhet-e az országnak járó uniós forrásokhoz. A Bizottság javaslata szerint 3000 milliárd forintnyi összeget kellene elvonni Magyarországtól az uniós pénzek felhasználása körüli visszaélések miatt.

Október elején szavazta meg a magyar parlament azt a törvénycsomagot, amivel 17 pontban tesz eleget a kormány az Európai Bizottság kéréseinek. Ezeknek az ígéreteknek a gyakorlati megvalósítása az ára annak, hogy az egyelőre parkolópályán levő 3000 milliárd forintnyi EU-s pénzt megkapja Magyarország.

A Bizottság szerint ha a magyar kormány december közepéig teljesíti a vállalásait, akkor hozzáférhet a teljes összeghez, hiszen védve vannak a források – olyan intézkedéseknek köszönhetően, mint az Integritási Hatóság felállítása, a közhasznú alapítványok szabályozása vagy az egyajánlatos közbeszerzési eljárások csökkentése. Arról, hogy egy újabb hatóság felállítása hozhat-e érdemi változást, miközben továbbra sem esik szó arról, hogy Magyarország csatlakozna az Európai Ügyészséghez, a korrupciós hatóságról szóló és az Integritás Hatóság vezetőiről szóló cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!