Az MTVA vezetője szerint a közmédia hiteles, kiegyensúlyozott, pártatlan tájékoztatást nyújt

2022. november 16. – 17:26

frissítve

Az MTVA vezetője szerint a közmédia hiteles, kiegyensúlyozott, pártatlan tájékoztatást nyújt
Tüntetés az MTVA épülete előtt 2022. november 4-én – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadságért felelős képviselőjét és delegációját fogadta Papp Dániel, a közmédia vezetője. Az MTVA közleménye szerint a jogerősen is hírhamisítónak nevezhető Papp az intézmény Kunigunda útjai gyártóbázisán találkozott Teresa Ribeiróval, az EBESZ médiaszabadságéért felelős képviselőjével és az általa vezetett delegációval.

A közmédia vezetője tájékoztatást adott „az MTVA működését meghatározó médiarendszerről, a vonatkozó közszolgálati követelményrendszerről, továbbá az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. szabályszerű együttműködéséről”, amelyek szerinte

„garantálják a hiteles és objektív műsorkészítést”.

A találkozón az MTVA közleménye szerint Papp Dániel „beszámolt a magyar közszolgálati médiarendszer helyzetéről és működéséről, a nemzetközi szabványoknak megfelelő, azokkal összhangban működő közszolgálati műsorgyártásról, hangsúlyozva az MTVA etikai kódexében, valamint a médiatörvényben és a közszolgálati kódexben megjelenő kiegyensúlyozottságra és pártatlanságra vonatkozó rendelkezések érvényesülésének garanciáit”.

Ez utóbbival kapcsolatban azt valószínűleg nem mesélte el, hogy egy kiszivárgott hangfelvétel szerint Bende Balázs, a közmédia korábbi külpolitikai szerkesztője az EP-választás kampányában azt mondta a közmédia dolgozóinak, hogy ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják, és akinek ez nem tetszik, az távozhat.

Papp arról is beszélt az EBESZ küldöttségének, hogy az április 3-i országgyűlési választások óta 3976 meghívást küldtek ki a parlamenti pártoknak, és mindössze 69 alkalommal tettek eleget. Azt azonban vélhetően nem tette hozzá, hogy a választás előtt mindössze öt percet biztosított a közmédia az ellenzéki pártszövetség miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek, de más ellenzéki politikust sem hívtak be a műsorba április 3-a előtt.

November elején Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő felhívására több százan tüntettek az MTVA óbudai épülete előtt a „hazugsággyár” ellen. Az MTVA idén 130 milliárd forintból működik, jövőre 127,5 milliárd forintból gazdálkodhat.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!