November 14-ig kaptak türelmi időt a kereskedők, hogy átálljanak a hatósági áras tojásra és krumplira

2022. november 10. – 16:37

Másolás

Vágólapra másolva

A fogyasztóvédelmi hatóság 2022. november 14-ig csak abban az esetben fogja szankcionálni a hatósági árra vonatkozó szabályok megsértését, amennyiben az árazás átállítására a kereskedő önhibájából nem került sor. A türelmi idő alatt is kötelesek az üzletek hatósági áron értékesíteni a termékeket – írja az Igazságügyi Minisztérium csütörtöki közleménye.

A szerdai kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, hogy csütörtöktől a tojás és az étkezési burgonya is hatósági áras lesz. Ez azt jelenti, hogy a boltoknak ezentúl a szeptember 30-i bruttó kiskereskedelmi áron kell adniuk ezeket a termékeket. Mindkét termék jelentősen drágult az utóbbi hónapokban, a tojás ára 87,9 százalékkal nőtt egy év alatt. A várakozások szerint az árstop a tojásnál 25 százalékkal, a burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árat, és várhatóan 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt. Cikkünkben mi arra jutottunk, hogy a tojás 30 forinttal lehet olcsóbb a mostani árnál.

Nem sokkal Gulyás bejelentése után a kereskedelmi szövetségtől olyan jelzések érkeztek a kormány felé, hogy a szabályozás megfelelő végrehajtásához szükséges átálláshoz több időre van szüksége az üzleteknek. Mindezt figyelembe véve a kormány november 14-ig türelmi időszakot hirdetett erre.

Csütörtökön több üzletben is utánanéztünk, hogyan alakult a tojás és a krumpli ára az új árstop életbe lépésével. Sok helyen még a régi árakat találtunk, több helyen is azt mondták a Telexnek, hogy eddig nem kaptak semmiféle hivatalos információt, többnyire a hírekből próbálnak tájékozódni. A tapasztalatokról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!