Zavar a boltokban: nem mindenhova jutott el, hogy csütörtöktől hatósági áras lett a tojás és a krumpli

Legfontosabb

2022. november 10. – 16:05

Zavar a boltokban: nem mindenhova jutott el, hogy csütörtöktől hatósági áras lett a tojás és a krumpli
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy látszik, nem mindenhol tudták egyetlen éjszaka leforgása alatt árstopossá tenni a tojás és a krumpli árát, a legtöbb helyen még a régi árakat lehetett látni, miután több boltban is körülnéztünk a Telex szerkesztőségének környékén. Az sem volt egyértelmű a boltosoknak, hogy mikor lép életbe a hatóság ár. Több helyen is azt mondták, eddig nem kaptak semmiféle hivatalos információt, többnyire a hírekből próbálnak tájékozódni. A nagy kapkodás miatt a fogyasztóvédelem november 14-ig türelmi időt adott az átállásra.

Egy éjszaka alatt kellett volna átállni

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón jelentette be, hogy a tojás és az étkezési burgonya is hatósági áras lesz. A szerda este megjelent kormányrendelet értelmében csütörtökön már hatályba is lépett az árstop. A boltoknak ezentúl a szeptember 30-ai bruttó kiskereskedelmi áron kell adniuk ezeket a termékeket.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) is arra figyelmeztetett: lehetetlen lesz felkészülni az árstopra ilyen rövid idő alatt. A boltok már bezártak, mire megjelent a rendelet, sok üzletnél a központ rendeli el az árváltozást, nem lehet egyik pillanatról a másikra átírni az árakat, ráadásul a pénztárgépeket is át kell állítani ehhez. Mind a tojás, mind a burgonya esetében pedig többféle terméket is értékesíthet egy-egy üzlet, így nem csak két darab árcédulát kell átírni, ennél időigényesebb a dolog.

Csütörtök délután nem véletlenül jelentette be az Igazságügyi Minisztérium, hogy a kereskedelmi szövetségtől érkezett jelzések alapján a szabályozás megfelelő végrehajtásához szükséges átálláshoz több időre van szüksége az üzleteknek, ezért

a fogyasztóvédelmi hatóság november 14-ig csak abban az esetben fogja szankcionálni a hatósági árra vonatkozó szabályok megsértését, amennyiben az árazás átállítására a kereskedő önhibájából nem került sor. A türelmi idő alatt is kötelesek az üzletek hatósági áron értékesíteni a termékeket.

Talán estére meglesznek az új árak

A Rákóczi úti Aldiban is még a régi árakkal találkoztunk, a szokásos kék plakátokon sem szerepelt a felsorolásban a tojás és a krumpli. Az egyik eladó azt mondta kollégánknak, hogy hirtelen jött az árstop, és nem olyan egyszerű ilyen gyorsan módosítani az árakat. Ezért lehet, hogy csak estére lesz kint a hatósági ár a tojásnál és a krumplinál, a vásárlók türelmét kérik. A krumpli kilója típustól függően 399-479 forintban kerül most, míg a sima L-es tojást a 10 darabos dobozban 1199 forintért, az extrasárga, mélyalmos tojást pedig 1449 forint árulták.

Ugyanerről számoltak be a Vásárcsarnokban lévő Aldiban is. Hozzájuk sem jutott még el, mennyi lesz az új ár, talán estére kapják meg azokat a központból.

„Fogalmam sincs, mennyi lesz a hatósági ár, évek óta nem ettem tojást, nekem még az van meg, hogy 40 forint darabja” – mondta egy eladó.

A tízdarabos M-es tojás itt egyébként akciós áron 889 forint volt ebben az üzletben, nem akciósan 899 forintért adták volna. Az eladó azt sem tartotta kizártnak, hogy mennyiségi korlátozást vezetnek be a tojásra, mivel mindenki a hatósági áras tojást keresi majd.

Korábban a szintén hatósági árassá tett cukornál, lisztnél, étolajnál, tejnél és húsféléknél is mennyiségi korlátozást vezettek be az élelmiszerláncok, tehát nem elképzelhetetlen, hogy a tojás is erre a sorsa jut, főleg az ünnepekhez közeledve. Félő viszont, hogy az ársapka áruhiányhoz vezet majd a tojás esetében is.

Két éjjel-nappaliba is benéztünk, mindkét helyen 1099 forintért árulták a tízdarabos M-es tojást, a krumplinak pedig 409 forint volt kilója. Beszéltünk az eladókkal is, ők úgy tudták, hogy még nem lépett hatályba az árstop. Azt mondták, hogy ha majd kijönnek a pontos rendelkezések, akkor átírják az árakat. Mint írtuk, az erről szóló kormányrendelet szerdán már megjelent a Magyar Közlönyben.

Az egyik Coopban is tanácstalan eladókkal találkoztunk. Az L-es tojás ára ebben a boltban 1199 forint volt, és a pénztáros azt mondta: talán ez még az utolsó áremelésnél meghatározott ár lehet. Azt ő sem tudta megmondani, mikortól kell alkalmazniuk a hatósági árat, vagy hogy egyáltalán az mennyi lenne esetükben.

A zöldségeseket is megkavarta Gulyás

A Vásárcsarnokban működő zöldségesektől is ellentmondó információkat hallottunk az árstoppal kapcsolatban. Abban viszont egyetértettek, hogy nekik senki nem szólt hivatalosan az árstop alkalmazásáról, a híradóban látták, hogy a tojás és a krumpli is hatósági áras lesz. Ugyanakkor volt, aki állította, hogy a hatósági ár csak az M-es tojásra vonatkozik, az L-esre nem, míg más a nagyobb méretűre is alkalmazta a hatósági árat. A félreértést az okozhatja, hogy a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely konzekvensen többször is elmondta, hogy csak az M-es tojásra vonatkozik majd az árstop, a tájékoztató után nem sokkal pontosított a Miniszterelnökség, miszerint minden méretű tojást hatósági áron lehet majd kapni.

Igaz, sokat nem kellett variálnia az áron, mert hónapok óta ugyanannyiért adja a tojást, mint most, ami 85 forintot jelent. „Ez az árstop csak egy reklám, semmi más” – tette hozzá az eladó.

Fotó: Olvasói fotó / telex
Fotó: Olvasói fotó / telex

A krumpli ára sem csökkent jelentősen ezeknél a zöldségeseknél, gyakorlatilag most is annyiért adták a krumplit, mint amennyi a hatósági ár lenne.

„Már ez az ár is bőven árstopos, ennél árstoposabb már nem is lehetne” – jegyezte meg az egyik zöldséges.

Szerdán megjelent cikkünkben úgy számoltunk, hogy az M-es méretű tojás 30 forinttal lehet olcsóbb az árstop miatt, eddig 110 forint körül alakult az ára. A tojás brutálisan drágult az elmúlt hónapokban, tavaly augusztusban például még 66 forint volt egy darab M-es tojás, de az L-es is csak 77 forint volt. Aszály, orosz–ukrán háború, energiaválság – többek között ezek miatt drágult ennyire a tojás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!