Csütörtöktől már életbe lép a tojás és a krumpli árstopja is

2022. november 9. – 22:01

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtöktől már életbe lép a tojás- és az étkezésiburgonya-árstop – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

A szeptember 30-i szinten rögzíti a kormány a kései burgonya és a tojás árát – jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a november 9-i kormányinfón. Mindkét termék jelentősen drágult az utóbbi hónapokban, a tojás ára 87,9 százalékkal nőtt egy év alatt.

A KTK azt írta, hogy az árstopok csütörtöktől lépnek életbe, időközben az erről szóló kormányrendelet meg is jelent a Magyar Közlönyben. A rendelet szerint alapesetben a szeptember 30-ai bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni, akkor a kereskedő által 2022. szeptember 30. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni, ha ilyen sincs, akkor a Központi Statisztikai Hivatal szeptemberre vonatkozó átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni.

Az árstopos élelmiszerek köre a következőkre bővül: tojás, étkezési burgonya, liszt, napraforgóolaj, sertéshús, csirkehús, 2,8 százalékos tej és kristálycukor. Az árstopok az év végéig lesznek érvényben, esetleges meghosszabbításukról a kormány decemberben dönthet.

A KTK szerint az árstop a tojásnál 25 százalékkal, a burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árat, és várhatóan 0,1-0,2 százalékkal csökkenti az inflációt. Cikkünkben mi arra jutottunk, hogy a tojás 30 forinttal lehet olcsóbb a mostani árnál.

Az árstopokat a kereskedők kötelesek érvényesíteni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban és a csomagküldő kereskedelemben is. A kistermelői piaci értékesítés nem tartozik a hatósági ár alkalmazásának hatálya alá. A fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi az árstopok és az azzal kapcsolatos kötelező tájékoztatás betartását – fűzték hozzá.

A KTK tudatta azt is, hogy a kistelepülési boltok árstoppal összefüggő támogatásáról hétfőn várható kormánybejelentés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!